Julmacka med fräsch rödbetssallad
Till 2 portioner:
2 små skivor kavring eller annat fiberrikt bröd
3 rejäla skivor inlaga rödbetor, hackade
Knappt 1/2 litet äpple, finhackat
2 msk kesella eller kesella lätt
Ev kanel
Gör så här:
1. Hacka rödbeta och äpple.
2. Blanda ner kesella. Dofta ev över kanel.
3. Lägg på ett gott, fiberrikt julbröd.
Kcal/portion: 112
Julsmoothie
Till 2 portioner:
Saften av 1 apelsin
1 banan
2 dl naturell yoghurt, 3 % eller 0,5 %
1 krm kanel (eller efter smak)
1 krm kardemumma (eller efter smak)
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienserna i en skål eller mixer.
2. Mixa i mixer eller med stavmixer.
Kcal/portion: 111
Keso à la Malta
Till 2 portioner:
200 g keso eller keso mini
1,5 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda ner vaniljsockret i keson.
Kcal/portion: 100
Serveringsförslag: Dofta över kanel, eller ät med jordgubbar från frysen, eller blanda i apelsinhack, beroende på hur du brukar avnjuta din Malta.
Julig fruktsallad
Till 2 portioner:
1 litet äpple
3/4 apelsin
1 clementin
1/2 dl kesella vanilj
Till lagen:
Saften och skalet av 1/4 apelsin
1 stjärnanis
2 kryddnejlikor
2 cm kanelstång
0,5 dl vatten
Gör så här:
1. Skrubba apelsinen.
2. Lägg ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt koka upp, och dra sedan genast från plattan och låt svalna. Låt gärna stå en stund. Sila.
3. Hacka frukten. Häll över den svalnade lagen.
4. Servera med kesella vanilj.
Kcal/portion: 99
Dadelmums
Till 2 portioner:
2 stora skivor rökt skinka
2 stora färsk dadel, eller 4 små
Gör så här:
1. Dela varje skinkskiva i fyra långa remsor.
2. Mikra remsorna i 1-2 minuter - de ska skrynkla sig lite.
3. Kärna ur dadlarna. Om de är stora, dela varje i två halvor.
4. Vira skinkan kring dadlarna. Sätt eventuellt fast med tandpetare.
Kcal/portion: 81