Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så blir du av med dina mardrömmar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-06

När sömnen väl har infunnit sig öppnar sig en helt annan värld, den som består av både orimliga och fantastiska händelser.
Drömvärlden.
– Det är fortfarande oklart exakt varför vi drömmer, säger hjärnforskaren Mats Fredriksson.

Drömvärlden är komplex. Den kan kännas oerhört verklig samtidigt som den är något som endast utspelar sig i ditt huvud. Enligt Mats Fredriksson är forskningen i ämnet komplicerad eftersom det inte går att mäta exakt vad som händer i någons drömmar.

– Det enda sättet att verkligen få reda på vad som har hänt i en dröm är att väcka personen och fråga.

Drömmar - en del av minnet
Det finns forskare som ägnat många år åt att försöka bena ut varför vi drömmer och vad som egentligen händer i hjärnan under tiden. Mats Fredriksson berättar om sömngurun och drömforskaren Allan Hobson, som har skrivit ned alla sina drömmar för att försöka komma fram till något slags mönster.

– Han har inte fått någon ordning på dröminnehållet. En förklaring till varför vi drömmer kan vara att nervsystemet i hjärnan försöker skapa ordning och reda och organiserar sig när vi sover. Drömmarna avspeglar delvis minnesinlagringen.

Påverka dina drömmar
Att försöka påverka sina drömmar kan gå, säger Mats Fredriksson, men det är varken bekräftat i forskningen eller speciellt enkelt.

– En del hävdar att man genom att träna och intala sig att man ska eller inte ska drömma om vissa saker så kan man också göra det. Det kan gälla både glada drömmar och mardrömmar. Sedan finns det andra som hävdar att man kan lära sig drömma lucida drömmar, det vill säga att du är i ett tillstånd när du vet om att du drömmer, men kan påverka det. Ofta handlar de drömmarna om att man vill kunna göra något övernaturligt, som att flyga.

Alla minns inte vad de drömt
Att vissa människor kommer ihåg vad de har drömt och andra inte handlar om när man vaknar upp.

– Det är så enkelt att om man vaknar när man är mitt i drömmen så kommer man lättare ihåg vad som hänt. Människor skiljer sig åt när det gäller hur lättväckt man är och man drömmer olika mycket. Somnar man om igen är det myckets vårare att komma ihåg.

Alla människor drömmer
Drömmarna uppstår under REM-sömnen, som är den sömn som behövs för att kroppen ska återhämta sig, och även om inte alla kommer ihåg vad som har drömts så menar Mats Fredriksson att drömmar är något gemensamt för hela mänskligheten.

– Jag tror man kan säga att alla drömmer. Eftersom alla har REM-sömn så är det också sannolikt att alla drömmer.

Hur ska man göra om man har problem med mardrömmar?

– Det enda man kan göra är nog att försöka fokusera på något kul, bra och trevligt innan man ska sova. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort men värt ett försök.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Cecilia Bäcklund

Följ ämnen i artikeln