Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Amöbor i vattnet kan göra dig blind

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-10

Farliga parasiter i linsburken blir allt vanligare

Lortiga linsburkar kan göra dig blind.

Ögonläkare varnar nu för att skölja behållarna i vanligt vatten då det kan innehålla amöbor som orsakar svåra infektioner i ögonen.

Allt fler drabbas av hornhinneinflammation på grund av frilevande amöbor. Framför allt personer med mjuka kontaktlinser. Ofta beror inflammationen på dålig handhygien, smutsiga eller felaktigt rengjorda linsbehållare.

Amöban tål uttorkning

– Vatten ska absolut inte användas. Amöban tål uttorkning så det hjälper inte att burkarna torkar innan de används igen, påpekar ögonläkare Per Montan, men går med på att det är okej att koka linsbehållarna.

Han arbetar på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm och har sett flera fall av hornhinneinflammation, eller keratit som det också heter. Inflammationen gör ögat rött, irriterat och kan påverka synen. I de allra flesta fall beror den på bakterier eller svamp och behandlas med antibiotika.

– Amöba-angrepp är sällsynta. I Sverige handlar det om ett par fall om året, säger han.

Smittskyddsinstitutet varnar dock för att de blir allt vanligare världen över och det är inte alltid smittan märks.

I England visade sig mellan fyra och sju procent av alla linsburkar vara koloniserade med amöbor trots att de som använde dem inte känt av någon infektion. På Teneriffa i Spanien var siffran 66 procent när man undersökte både linser och linsburkar.

Resistent mot klor

Parasiten Acanthamoeba trivs i alla blöta eller fuktiga miljöer och är dessutom resistent mot klor, vilket gör att den finns även i de renaste bassänger.

En nyligen publicerad studie visar också att den som simmar eller duschar med insatta linser ökar risken för amöbor i ögonen.

– Man ska aldrig simma med kontaktlinser. Vare sig i bassäng, hav eller sjöar, slår Per Montan fast och tipsar om simglasögon för den som vill se något i vattnet.