Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Slutet för vita lögner?

Uppdaterad 2013-10-23 | Publicerad 2013-10-08

Ute och dricker drinkar med dina vänner? Tänk dig för lite extra innan du taggar allihop på sociala medier.

Du syns, alltså finns du.

Men när du känner för att gå under jorden en stund eller inte vill berätta för alla hur du mår, hur gör du då?

Sociala medier har fått allt fler lögner att synas – på nätet.

Nej vet du, jag kommer inte på festen i kväll, jag känner mig lite krasslig och går nog direkt hem och sover i stället (… fast egent­ligen tar jag ett glas vin med min syster på balkongen för jag orkar inte med en massa festligheter i dag).

Den vita lögnen har bland psykologer och beteendevetare beskrivits som ett socialt smörjmedel, något vi alla ägnar oss åt då och då men vi sällan behöver stå till svars för. Den vita lögnen blir sällan ifrågasatt, den skadar inte vår självbild och det är inte farligt att då och då ta till en vit lögn. Snarare är det mänskligt – och mycket vanligare än vi tror.

De flesta av oss ljuger mycket mer än vad vi själva är medvetna om. I slutet av 90-talet konstaterade psykologen Gerald Jellison att vi i snitt ljuger 200 gånger om dagen, var åttonde minut om man så vill. Det stora flertalet av våra vardagslögner är av det vitare slaget. De går obemärkta förbi, kanske noterar vi inte ens själva varje gång vi ljuger.

– Vanligast är nog att vi ”mörkar” eller ”förskönar”. Men det kan också handla om att förtiga eller undvika att prata om vissa saker. De flesta av dessa lögner är ganska oskyldiga, säger psykologen Jan Wessman.

Vännerna har makten

Men vårt sätt att dela med oss av våra liv i sociala medier har verkligen förändrat våra möjlig­heter till att dra en liten vit lögn.

En midsommarafton full av gräl kan numera se ut som en orgie i jordgubbstårta och glada barn på Instagram. Lördagen då du blev dumpad signalerar din statusrad att det vankas ”AW med rosé och bästa vännerna” (trots att du med största säkerhet kommer gå hem tidigt, gråta och somna med både mascaran och självkänslan allt för långt ner).

Facebook, Instagram och andra sociala nätverk på internet låter oss visa upp det vi gillar mest, och undanhålla resten.

– Det vimlar naturligtvis av lögner av den här typen i sociala medier, men det är väl tveksamt om de blir fler där. Däremot får de ibland nya konsekvenser, menar Jan Wessman.

Att bli taggad på en balkong med en drink i handen samtidigt som man avböjt en fest på grund av begynnande förkylning är ett tydligt exempel på hur en vit lögn spricker på grund av vårt nya  beteende.

Vi syns fastän vi inte valt att visa upp oss. Människor runt oss väljer att visa upp annat än det vi själva anser lämpligt att berätta och våra vänner riskerar på så vis att avslöja oss, och våra vita lögner.

I det sociala vardagsrummet internet har fler människor makt att påverka bilden av oss. Bilderna och texterna som sprids om oss på nätet fastnar på ett annat sätt än ord och det kan i sig vara proble­matiskt.

– Det finns flera viktiga skillnader mellan att prata med någon och att skriva på Facebook eller andra sociala medier. Det man säger muntligen är lättare att ta tillbaka, att förneka att man sagt eller att förklara bort som ett missförstånd efteråt, säger Jan Wessman.

”Det kan bli lite pinsamt”

En tröst för alla oss som avslöjats, eller ofrivilligt avslöjat, en vit lögn på nätet är möjligen att incidenten oftast glider ganska obemärkt förbi i det stora hela.

– Jag har inte träffat någon klient som råkat riktigt illa ut på grund av den här typen av händelser. Det kan bli lite pinsamt en stund, visst. Men annars tycks inte de vita lögnerna som avslöjas påverka oss i nämnvärd utsträckning, säger Jan Wessman.

De vita lögnerna kommer inte att försvinna, men möjligen kommer de att till viss del ändra form vartefter vi inser hur sårbara lögnerna kan bli på grund av internet. Kanske har du själv redan bett någon att ”inte tagga” dig här just i dag, eftersom människor du känner lever i tron att du just nu är någon annanstans. Kanske har du också undvikit att dela med dig av infor­mation av respekt för andra människor. Gott så.

Så visar du respekt på nätet

Tänk på vad du skriver och berättar om dig själv och andra via sociala medier. Innan du skriver något om en annan person kan det vara på sin plats att fundera över vad person­ens mormor, chef eller son skulle tycka om det du just är på väg att uttrycka i offentligheten. Detsamma gäller upp­lysningar om dig själv – vad skulle mormor säga om hon visste detta?

Lägg inte upp bilder på personer du inte känner, kanske vill de inte synas via sociala medier just i dag. Kanske vill de aldrig synas? Fråga om du är osäker. 

Är du tveksam till att synas med namn på andras bilder – välj bort dina vänners möjligheter att ”tagga dig” genom att ändra säkerhetsinställningarna i ditt eget konto på Facebook.

MIA SAHL

Följ ämnen i artikeln