Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Medicinen heter: våga välja bort”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-29

Stressdoktorn Tomas Danielsson chattade med läsarna

BIRRE: Jag har svårt att koncentera mej, känner stress av att jag måste göra saker, ändå så skjuter jag på dem, känner sej handlingsförlamd, är en hemsk känsla, man vet att man måste göra saker men ändå skjuter man på dem. Har svårt att sova på natten, svårt att koncentra smit på TV:n, allt. Det som är jobbigaste är att man är medveten om alla fel man gör men ända stopparman bara huvudet i sanden och tror att det skall gå över, men det blir bara värre.

Tomas Danielsson: Du behöver kolla och upptäcka att väldigt många har liknande problem. Medicinen heter: våga välja bort! Ingen annan hinner allt, så varför ska just du ha skuldkänslor?

Malin: Jag tycker att det är så jobbigt när det trillar in 20-30 mail om dagen, som man måste svara på eller åtgärda. Har du något tips på hur man kan hantera mycket mail?

Tomas Danielsson: Långsiktigt bör du lära dem som skickar mejl till dig att skicka med en ärlig priotriteringsgrad. Du bör göra dina avsändare medvetna om att missbruk av prio ett leder till styvmoderlighet från din sida.

trågmästarn: Hej Tomas. Jag jobbar enbart på helger, men på måndagen börjar jag reda tänka på att "snart 5 dar tills jag ska jobba igen.".. och så brukar jag räkna ned dagarna. Detta ger givetvis en oro och ett obehag hela veckan medan jag i själva verket vill må bra och "vila ut" eller bara få vara. Har du tips hur jag kan koppla bort jobbet när jag inte ska jobba?

Tomas Danielsson: Tänk istället varje gång du går på jobbet "snart kommer en lång ledighet, varför varva upp, inget har ju egentligen hänt". Du mste ha mer humor och distans till dina återhämtningsöar som i ditt fall tycks väldigt rejäla.

NiclasGbg: Hej! Ska tilbaka till jobbet på måndag efter semester, och jag vet att vi har hur mycket som helst att göra. Hur ska man göra för att inte bränna ut sig direkt?

Tomas Danielsson: Börja första dagen med att orientera dig och hitta prioriteringarna, så kommer säkert tisdagen att bli ett operativt prio ett. Fortare än så behöver det inte gå om du ska behålla hälsan ända in i höstmörkret.

: Björn: Varför pratas det så mycket om negativ stress. Det finns väl också något som skulle kunna kallas för positiv stress, som vi mår bra av (eller som vi åtminstone behöver för att bli aktiverade).

Tomas Danielsson: Varje lustfylld utmaning skärper sinnena och höjer kreativiteten. Det till och med hjälper immmunförsvaret. Men, glöm inte återhämtningsöarna. Då har du pejl på den goda stressen.

Helle: vad gör man åt den stress som kommer när man är arbetslös? Man är stressad över hur man ska få pengarna att räcka till, kommer jag att få fortsätta stämpla om jag inte hittar något jobb? Hur tacklar man alla nej man får?

Tomas Danielsson: Man ska komma ihåg att de nej man får nästan alltid har förklaringar som inte har med din person att göra. Dessutom är det bra om man har en statistisk bild av möjligheten att komma till intervju. Men, ge aldrig bort ditt självförtroende, även om väntan blir lång. Glöm inte att också fundera på omorientering: är det verkligen rätt sorts jobb du söker?

edvina: Hej Thomas, hoppas din semester var lika avkopplande som min. Men så på måndag börjar stressen, allt som har hänt, och alla mejl. Jag funderar på att bara gå omkring, kolla allas solbränna och inte öppna mejlen. Är jag rätt på det? När jag gick på semester var jag på gränsen till utbrändhet på alla punkter. Men numera sover jag gott, äter rätt och tar dagen som den kommer. Tacksam för alla bra svar. Vänligen

Tomas Danielsson: Du tänker rätt, låt första dagen bli en landningsbana. Dela sedan upp dina måsten i akut, halvakut och vid tillfälle. Den senare kategorin brukar oftast rinna bort av sig självt. Säg nej till extrem övertid om du ska bevara den återhämtning du har fått. Ingen borde jobba mer än 52 timmar per vecka och ha ett par fria dygn från arbete.

Caj: Jag får ofta s.k "framtids-ångest". Dvs hur mina planer ser ut i framtiden och vad som kommer att ske. Fins det något sätt att ta itu med detta problem?

Tomas Danielsson: Prata och åter prata med människor i dina nätverk. Ingen har ju svaret om framtiden, men vi behöver alla lufta den oron och hitta tillbaka till nuet. Men inse att inte alla klarar att leva bara i nuet. Själv funderar jag ofta på hur det ser ut om en längre tid framåt. Men med ett kompissnack brukar det landa och ställa sig parkerat ett tag. I djupare mening kallas detta existensiell ångest och är en bit av livets gåta.

hmm: Hur vanligt är det med stressrelaterad värk, typ, bröstsmärtoer etc, hade lite smärtor för ett par veckor sedan, gick till läkaren och kollade upp det, helt frisk. Efter ett par dagars ledigt var allt som vanligt igen, inga smärtor. Då kan det ju nämnas att det hade jobbats rätt hårt veckorna innan, kanske 16h/dag hela veckan plus helger...

Tomas Danielsson: Det är oerhört vanligt att värk och sensationer i kroppen är koplade till stress. Till exempel under ett år kom det 140 000 människor till våra svenska akutmottagningar och misstänkte något åt hjärtat, fast man inte fann några fel. Och då talar vi bara om de som föll in i statistiken, inte alla de som satt hemma med oro och avvaktade. Misstänker man att värk i kroppen har med stress att göra är en lugn, lång promenad en väldigt bra test. Självklart ska den med känd hjärtsjukdom och akutsymptom inte ut och gå, men för den normalt friske som tror att stressen knackar på, är det det bästa testet.

Emma36: Hej Thomas! Vill till och börja med tacka dig att du finns här "online", sen vill tacka aftonbladet.se som anordnar sådan möjlighet att få hjälp för sina läsare. Min fråga är hur man kan varva ner och slappna av på natten dvs. Hur man kan sova utan att stressa över det man har hunnit göra oc det som man måste göra? Emma från UMEÅ

Tomas Danielsson: Nattlig stress minskas effektivt med en längre promenad några timmar före sänggåendet. Ett varmt bad hjälper "stress-termostaten" att stänga ned. Ett svalt somrum och en tanke på att "så är den här dagen gjord och vi kan inget mer göra". Spänn gärna hela kroppen så den blir stel, styv och rak, rulla sedan över på sidan och dra upp knäna och kroppen i det svala sovrummet, så borde du må bra och falla i bättre sömn.

Helena: Jag brände ut mig för 5 år sen och har ännu sviter av detta. har svårt för stress och känner att jag aldrig kommer tillbaka till vad jag en gång var! Måste man lära sig att acceptera detta, tror du?

Tomas Danielsson: Om man hittar en ny livsrytm där man är i harmoni med sin stress-tolerans brukar man inom något halvår "läka ifatt" och kan må riktigt bra.

Bluebird: Hej! Jag har så länge jag kan minnas mått dåligt av att gå till jobbet, och det var precis samma sak när jag gick i skolan. Stress, ångest, självmordstankar osv. Jag jobbar fem dagar i veckan mellan klockan åtta på morgonen tills klockan sex och jag verkligen hatar det.

Jag känner mej aldrig fri, inte ens de få dagar som jag får vara hemma (det vill säga lördag och söndag). Det känns som att jag bara är i ett kugghjul som går och går och längtar efter den tid då jag verkligen ska få njuta av livet, vilket jag verkligen inte gör för tillfället.

Snälla Thomas jag skulle behöva lite tips.

Tomas Danielsson: Försök med goda vänner eller vid behov med proffessionella själavårdares hjälp, fatta mod att ta en ny utbildning eller arbetslivsinriktning. Det kanske tom är bättre att gå prova på vägen som arbetslös än att sakta kvävas där du uppenbart inte mår bra. Vad finns det för hinder för dig att göra en ny orientering? Här behöver nästan alla ha någon utifrån som tycker till, man blir ju lätt blockerad. Puh: vi är flera som känner så här till och från!

Tomas Danielsson: Känner du dig tok-stressad så finns min bok "Vad vore livet utan stress?" utgiven på Prisma förlag. Kostar en dryg hundring och finns hos bokhandlaren. Hälsar Tomas (som själv inte är färdig i sin trädgård för dagen).

Följ ämnen i artikeln