Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sopa bort dina negotankar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-08-12

Andra avsnittet i Hälsas serie om självförtroende

Bli en ja-sägare!

Positivt tänkande och en sund självbild går hand i hand.

Andra avsnittet i serie om självförtroende visar hur du får en ljusare syn på tillvaron.

Städtant Städa bort dina negativa tankar en gång för alla och byt ut dem mot positiva.

Nej, du behöver inte rösta ja till EMU för att vara en positiv tänkare. Däremot kan en optimistisk attityd öka din självkänsla och självförtroende. "Ja-sägare" har i studier visat sig klara tuffare uppgifter och fått ett längre och friskare liv än de med en negativ inställning.

Men medan en del av oss bara behöver tänka på något skönt för att slappna av, krävs betydligt mer för andra. Och det är viktigt att glädjen är naturlig. Så kallad strategisk optimism - att konstruera lyckokänslor för att förtränga det verkliga problemet - är ingen lösning.

Rannsaka din vardag!

- Positivt tänkande kommer av att man är positiv innerst inne. Det går inte att framkalla den känslan om man inte mår bra. Däremot går det att skapa situationer där man är trygg och säker, säger Tomas Enhager, mental coach.

- Det är lättare att uppnå den känslan om det finns saker jag kan kontrollera. Ju färre saker jag har koll på, desto sämre mår jag. Ju mer kontroll du har, desto större självkänsla och positivt tänkande.

Ett första steg är att rannsaka sin vardag.

- Börja med att finna små saker som du kan påverka. Varje detalj du kan kontrollera gör att du mår bättre. För vissa människor kan det vara en utmaning bara att ställa klockan på morgonen och gå upp då, säger Tomas Enhager.

Gör ett cirkelverktyg

Som ett verktyg kan du rita en cirkel på ett anteckningsblock. I den skriver du ner allt du kan styra själv: tankar, känslor, föreberedelser och hur du förhåller dig till olika problem.

Utanför cirkeln skriver du sådant du inte kan göra något åt, exempelvis chefen på jobbet.

- Om du lägger betoning på det som står inuti cirkeln växer den och ditt självförtroende ökar, säger Tomas Enhager.

Det är också bra att försöka formulera för sig själv vad själva problemet är, helst i skrift.

Om du inte riktigt vet vad du vill eller behöver ändra på kan du ställa frågor till dig själv.

- Ibland är det lättare att veta vilka känslor du vill känna. Är det kärlek, trygghet, respekt? Vad behöver du göra för att uppleva de känslorna oftare? Kanske upptäcker du att det du gör nu skapar motsatt effekt. Då kan det vara något eller några saker du bör ändra på, säger Tomas Enhager.

Fler artiklar

Träna upp ditt självförtroende

Med mental träning kan du öva upp ditt självförtroende. Genom så kallad visualisering kan du i tankarna konfrontera ett problem och se dig själv lösa det. Då ökar också chansen att du klarar uppgiften i verkligheten.

Bra att måla fan på väggen

Tidigare artiklar

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln