Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bota din sommarfobi

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-21

Rädd för spindlar, ormar, getingar? Expertens bästa råd

Sommar, sol och semester – härligt för de flesta.

Men sommaren är också högsäsong för ormar, spindlar, getingar och andra kryp, och för den med fobi kan sommaren bli en plåga.

Men det finns hjälp att få.

Skräck och fasa - i högt gräs kan det gömma sig en orm, och i källaren kanske spindeln väver sitt nät...

Har man en specifik fobi - till exempel skräck för spindlar, ormar eller olika sorters insekter - kan sommaren vara en riktigt jobbig period. I Aftonbladets enkät är det spindlarna som skrämmer mest, därefter ormarna, tätt följda av getingarna.

- Många drar sig för att söka hjälp, berättar psykologen Jenny Koertge.

Vissa av de som söker till hennes mottagning har fått behandlingen i present, eller har övertalats av anhöriga att söka hjälp. Men de allra flesta gör ingenting - mer än att undvika det de är rädda för. Spindelfobikern kanske går långa omvägar kring jordkällaren, och ormfobikern går i gummistövlar hela sommaren lång.

Och det är helt fel taktik, menar Jenny Koertge. Istället ska man gradvis utsätta sig för det man är rädd för - då kan man till slut bli av med sin fobi.

De flesta kan botas

Nästan alla som söker sig till en terapeut blir av med sin fobi - oftast på bara 2-3 timmar.

- Med kognitiv beteendeterapi är behandlingsresultaten väldigt goda för specifika fobier. Det är psykiatrins succébehandling, nästan alla blir botade, säger Jenny Koertge.

Terapin går ut på att gradvis närma sig det man blir rädd för.

- Det är ett enkelt tillvägagångssätt – men ofta tufft för patienten.

En ormfobiker kan få börja med något så enkelt som att rita en orm på ett papper.

- Det låter löjligt, men det kan sitta långt inne för en person med stark fobi.

Nästa steg blir att närma sig ormen på pappret, kanske lägga handen på den. Sedan är det dags att titta på foton, och kanske film. Nästa steg: en plastorm.

En orm runt halsen

Jenny Koertge är noga med att poängtera att det aldrig handlar om att överraska patienten. Man börjar med att gå igenom vad som ska hända, och man går aldrig vidare till nästa steg förrän patientens reaktion har lagt sig.

- Det handlar om att vänja sig och vänja sig.

Efter 2-3 timmars terapi har man kommit fram till sista steget: närkontakt med det man har fobi för. Jenny Koertge brukar ta med patienten till en djuraffär eller till Skansens terrarium, och det slutar nästan alltid med att ormfobikern har ormen runt halsen eller i händerna.

- Folk tror inte att det ska gå, men det gör det.

Efter terapin är det viktigt att patienten fortsätter att träna på egen hand.

- En ormfobiker kan köpa en egen plastorm att klappa på, och låta bli att gå i gummistövlar så fort det är gräs. Varje gång man undviker det man är rädd för förstärker man rädslan. Ett besök på terrariet någon gång i månaden är också bra.

Kan bota sig själv

En terapisession på två-tre timmar kan kosta 2 000-3 000 kronor – en summa många inte har råd med.

Vad gör man då?

Jenny Koertge avråder inte från att försöka bota fobin på egen hand – så länge det inte handlar om mer komplexa problem, till exempel social fobi eller klaustrofobi.

Tillvägagångssättet är i grunden det samma: man ska utsätta sig för det man är rädd för, och ta små steg i taget.

Vågar man inte själv kan man ta hjälp av en kompis man litar på, och be honom eller henne coacha en. Men Jenny Koertge avråder från att be den riktigt skojfriske om hjälp - spjuvern som tycker att det är roligt att kasta en spindel på en person med spindelskräck.

- Det förvärrar bara fobin.

Testa: Har du fobi?

Fakta: fobier

Vill du bli av med din fobi?

Psykologens bästa råd:

Så uppstår en fobi

Maria Wångersjö

Följ ämnen i artikeln