Rutten fisk säljs som hälsokost

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-05

Omega-3-kapslarna kan komma från nermald ansjovis och sardiner – ibland ruttna

Kapslarna säljs som hälsokost – men kan innehålla rutten fisk.

Den dåliga smaken och lukten göms effektivt av kapseln.

Nu skärper EU kraven på fiskolja, skriver Svenska Dagbladet.

En stor del av den fiskolja med omega-3 som säljs som kosttillskott i hälsobutiker i EU kommer från Peru, Chile och Marocko.

Den utvinns ur anjovis och sardiner – ibland ur restbitar – som mals ned och sedan kallpressas eller värms upp.

Lägre krav

EU har länge haft lägre krav på den importerade oljan än på den som produceras inom unionens gränser. Råvaran utifrån har inte ens behövt vara färsk – och med hjälp av kapseln har den obehagliga lukten och smaken kunnat döljas.

Men nu skärps kraven. I april nästa år införs ett nytt mått på hygien i EU där man utgår ifrån risken för bakterietillväxt.

– Det har funnits logistikproblem, men rutten fisk får inte användas med de nya reglerna, säger Lennart Johansson, expert på livsmedelshygien vid EU-kommissionen i Bryssel, till Svenska Dagbladet.

Hinner bli gammal

Han pekar på problemen i Peru där fisken ofta hinner bli dålig när den förvaras länge i små båtar utan kylar.

Jon Aulie är oljeexpert vid Fiskeri- och havsbruksnæringens landsorganisation, FNL:

– Det nya måttet ger en bättre bild av oljans hygieniska kvalitet i alla led, att den inte innehåller bakterier och inte är farlig att konsumera, säger han till SvD.

EU kräver nu också att fisken för att få kallas färsk inte förvaras mer än 36 timmar utan kylning.