Nyttigt – tror du ja!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-16

Gå inte på hälso-bluffen

Nyttigt är inte detsamma som smalt.

”Inget tillsatt socker” betyder inte sockerfritt.

Mörkt bröd är inte alltid bättre än ljust.

Det är inte lätt att välja rätt när man tänker på vikten.

Viktklubbs matspanare Maria Nygårds hjälper dig att bli matsmart.

Hälsointresset ökar i Sverige, liksom utbudet av sunda produkter i butikerna. Men trots god vilja är det inte så lätt att pricka rätt.

– Det är en bra markering från branschens sida att ta fram magrare produkter och sänkta salt – och sockerinnehållet. Men dubbelkolla alltid innehållsförteckningen och jämför med liknande varor för att säkerställa att du gör ett bra val, tipsar Viktklubbs matspanare och dietist Maria Nygårds.

Läs alltid på förpackningen

Att bli en smartare konsument kräver vilja och kunskap.

– Innehållsförteckningen är det första du ska titta på. Där listas alla ingredienser i fallande ordning. Det som står först är också det som produkten innehåller mest av.

Socker på andraplatsen är till exempel inget bra tecken.

Tomma kalorier

Socker tillför ingen näring, bara tomma kalorier. Där socker åker in, åker nyttigheterna ut. Socker mättar inte särskilt bra heller. Det i kombination med att vi är svaga för sött gör att vi lätt äter för mycket av sockerstinna livsmedel. Konsekvensen? En massa bonuskalorier på bekostnad av riktig näring och i längden viktuppgång.

Märkningen ”utan tillsatt socker” är en luring.

– Fruktprodukter innehåller till exempel alltid socker, eftersom det finns naturligt i frukt. Dessutom kan varan vara sötad med sötningsmedel istället, säger Maria Nygårds.

Dolt socker

Dolt socker hittar du inte bara i söta produkter som sylt, saft och kräm utan även i mindre otippade produkter som ketchup, inlagd gurka och sweet chilisås.

Se upp med sockret tycker Maria Nygårds, men bli inte fanatisk.

– Det är till exempel inte så stora mängder ketchup man får i sig.

Märkningar av typen ”30 procent mindre socker” kan också vara missvisande.

– Det låter mycket, men i verkligheten kanske det röra sig om små mängder. Innehåller originalprodukten 6 gram socker per 100 gram och det sänks med 30 procent landar du på 4 gram i stället.

Ingen större skillnad alltså.

9 kalorier per gram

Fett är inte farligt, men ger mer kalorier per gram än kolhydrater och protein.

– Fett ger nio kalorier per gram, protein och kolhydrater bara fyra.

Tänk på fettintaget om du vaktar vikten så att inte kalorierna skenar iväg.

En vanlig fälla är att tro att det är fritt fram att frossa i nötter, avokado och lax för att de innehåller bra fetter, men då glömmer man att nyttigt inte alltid är detsamma som magert. Och överskottskalorier leder till övervikt, oavsett var de kommer ifrån.

– Det är samma sak med naturgodis. Många väljer det framför vanligt plockgodis i tron om att de får i sig färre kalorier, men energiinnehållet i en chokladdoppad nöt är högre än i ett geléhallon.

Naturligt är bättre

Tillsatser gör varken till eller från för vikten, men är viktigt att ha koll på ur hälsosynpunkt.

– Ju färre E-nummer desto bättre. Naturliga produkter är bättre för kroppen. De innehåller mer näring och mindre tillsatser. Ju färre ingredienser desto renare är livsmedlet.

Kalorier och kalorier

Kaloriinnehållet ger en fingervisning om hur bra produkten är, men avslöjar långt ifrån allt. Feta livsmedel som avokado, lax och nötter är till exempel väldigt energitäta, men också supernyttiga – du får i dig en massa fibrer, vitaminer och mineraler på köpet.

Högt kaloriinnehåll i kombination med socker, salt och tillsatser är mindre bra.

– Hel- och halvfabrikat ger en massa energi, lite näring och mättar knappt. Välj hellre färska eller frysta varor.

– Tänk också på att energiinnehållet anges per 100 gram. Men hur mycket äter du egentligen av det? Det ger en bättre bild av hur många kalorier du får i dig, tipsar Maria Nygårds.

Läs mer