Barn kan bli feta – av förkylningen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-22

Ny studie visar: 80 procent av de som drabbas blir överviktiga

Ett vanligt förkylningsvirus kan göra barn feta.

En ny studie visar att 80 procent av de som drabbats blir överviktiga.

– Vi blir sårbara och går lättare upp i vikt om vi blir smittade av det här viruset, säger Claude Marcus, professor och överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge universitetssjukhus.

Nya studier visar att en viss typ av förkylning, som barn under tio år drabbas av, kan vara ödesdiger för vikten senare i livet. Nu hoppas forskarna kunna ta fram ett vaccin så att färre drabbas.

Barn som får ett visst – vanligt – förkylningsvirus löper större risk att bli överviktiga än andra, skriver Live science.

En ny studie på 124 barn mellan 8 och 18 år visar att nästan 80 procent av dem som utsatts för viruset blivit överviktiga. I genomsnitt vägde de 23 kilo mer än de barn som inte drabbats. Bland de barn som var överviktiga vägde de som haft förkylningen i genomsnitt 16 kilo mer än de överviktiga som inte varit sjuka.

– Det är ett stort antal, mer än tillräckligt för att förknippas med hälsoproblem, säger studiens forskare Dr Jeffrey B. Schwimmer, docent i klinisk pediatrik vid University of California, San Diego.

”En faktor av betydelse”

Viruset kallas adenovirus 36 och har mer än 50 stammar. Det kan ge en vanlig förkylning men även lunginflammation och liknande sjukdomar. De flesta utsätts för några av de här virusstammarna före 10 års ålder.

Flera studier på både barn och vuxna samt djur har tidigare visat ett samband mellan övervikt och adenovirus 36. Något som Claude Marcus, professor och överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge universitetssjukhus, har tagit del av.

– Nu ska vi inte tro att det kan vara hela förklaringen, men det kan vara en faktor av betydelse. Det finns data som tyder på att fettcellerna kan påverkas men det kan också vara så att det här påverkar hunger- och mättnadsreglering i hjärnan. Det finns djurförsök som tyder på bägge delarna, säger Claude Marcus.

Minska fettman – med vaccin

Nu hoppas forskarna kunna undersöka möjligheten att ta fram ett vaccin som kan hindra viruset.

– Det förekommer faktiskt försök att ta fram ett vaccin, men det är än så länge på experimentstadiet. Det är väldigt spännande. Det är en rätt häftig tanke om man skulle kunna minska fetman genom att vaccinera sig mot en virussjukdom, säger Claude Marcus.

Jeffrey B. Schwimmer menar att människor inte bör få panik över att bli utsatt för viruset. Även om det kan orsaka fetma, reagerar inte alla personer på samma vis efter en infektion.