Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Nära dö av kejsarsnitt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-16

Elisabet, 42, dog nästan i sviterna av akutsnitet

”Jag var alldeles svart på ryggen, antagligen för att jag var så förgiftad”, säger Elisabet, som fick stanna kvar på sjukhuset i tre veckor.

Elisabets akuta kejsarsnitt slutade med att hennes tjocktarm perforerades. Trots intensiv smärta och en överhängande risk för att dö var det ingen läkare som tog hennes oro på allvar.

Först efter nästan en vecka gjordes en röntgen då man konstaterade ett åtta millimeter långt hål i tarmen.

Det blev akut operation och inne i buken fann kirurgen rester av avföring, urin och blod.

– Jag var övertygad om att jag skulle dö, säger Elisabet Prag, före detta Davidsson, 42.

Elisabet och hennes man Fredrik har anmält händelsen vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd samt till Patientskadenämnden som betalat ut en ersättning på ett par tusen kronor.

”Ett hån”, anser paret Prag om beloppet.

– Vi kräver att Elisabet ersätts för åtminstone förlorad arbetsinkomst, säger Fredrik.

Makarna kräver också att sjukhuset gör en Lex Maria-anmälan.

Men verksamhetschefen för kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, Måns Edlund, som inte vill kommentera det enskilda fallet säger till Aftonbladet att inget fel har begåtts.

Är det inte ett misstag att läkaren skär hål på tjocktarmen vid ett akut kejsarsnitt?

– Det är en inte helt okänd komplikation, säger Måns Edlund.

Finns det en risk att en patient kan dö om tjocktarmen perforeras?

– Ja, det finns en sådan risk, säger Måns Edlund.

Akut kejsarsnitt

Det var den 16 april förra våren som Elisabet åkte in till förlossningen på Danderyds sjukhus.

– Vi blev tilldelade en barnmorska som snabbt försvann eftersom hon hade andra förlossningar att ta hand om. Då kom en ny barnmorska in som direkt larmade eftersom fostrets puls hade gått ner och ett beslut togs om att göra ett akut kejsarsnitt, berättar Elisabet.

Men det var ett felaktigt beslut, skulle det visa sig. Efter ingreppet kom den första ansvariga barnmorskan och bad om ursäkt.

Men skadan var redan skedd. Trots enorma smärtor ville sjukhuset skicka hem Elisabet och nyfödda Ella redan dagen efter, men paret Prag stod på sig och propsade på att få bli inlagda på patienthotellet.

– Vi kände att allt inte stod rätt till och jag blev bara sämre och sämre, men på hotellet var det ingen som tog oss på allvar, säger Elisabet.

Hon hade så hemska smärtor i buken att hon trodde att hon skulle dö.

Efter två dygn på patienthotellet fick Elisabet, efter mycket tjat, komma tillbaka till sjukhuset.

Michelingubbe

– Elisabet såg ut som en Michelingubbe och det visade sig att hennes urinblåsa var alldeles full och man var tvungen att tömma henne.

Hon hamnade först på intensiven där man konstaterade att hennes sänka, som är en indikator på infektion i kroppen, var skyhög.

– Jag var alldeles svart på ryggen, antagligen för att jag var så förgiftad, säger Elisabet, som fick stanna kvar på sjukhuset i tre veckor.

Men mardrömmen var inte över. I ytterligare två månader tvingades hon äta smärtstillande för att klara av att ta hand om sin lilla dotter.

Elisabet är i dag mycket upprörd över den nonchalans hon möttes av på sjukhuset.

– Från det jag skrevs in tills jag fick åka hem var det ingen som tog mina symptom på allvar, säger Elisabet som än i dag inte kan jobba som pilatesinstruktör.

– Hela kroppen har pajat och jag har inga muskler kvar, säger hon.

Katarina Arnstad Elmblad