Lärarförbundet: Behövs tydligare riktlinjer för förskolan
Skolverket: Vi är ingen smittskyddsmyndighet
Publicerad 2020-04-09
Förskolepersonal vittnar om att det är svårt att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Nu kräver Lärarförbundet tydligare riktlinjer från regeringen och Skolverket.
Förskolepersonalen vittnar om sin oro. På arbetsplatsen är avstånd omöjligt, det råder personalbrist och föräldrar lämnar barn med symtom.
– Vi kan konstatera att situationen varierar över landet då Sverige befinner sig i olika faser. Färska siffror från i tisdags visar dock att 75 procent av förskollärarna tycker att det är svårare att leva upp till läroplanen just nu. Det är enormt pressat, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet.
De riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har om att hålla minst två meters avstånd är omöjliga för personalen att följa.
– Därför är det extrem allvarligt att förälder inte följer riktlinjerna, utan ändå lämnar sina sjuka barn eller barn med rinnande näsor och hosta. Det är en grundregel att man inte lämnar barn med symtom. Gör man det går det inte att kontrollera smittan i sammanhangen, och då kan inte förskolorna ha öppet.
– Vi driver att man inför smittskyddspenning, då det finns de som är i en riskgrupp. För i dag hamnar de mellan stolarna. Den som följer råden att stanna hemma står utan ersättning.
På vissa håll där personal är sjuka har man tvingats slå ihop avdelningar, berättar Johanna Jaara Åstrand. Dessutom råder en brist på basa hygienartiklar som tvål, handsprit, desinfektionsmedel, engångshanddukar, och handskar.
– Det är saker som måste finnas på plats. Vi får också signaler om att man i vissa kommuner har dragit ned på städningen på förskolor för att stärka upp städningen på annat håll.
Lärarförbundet vill se tydligare riktlinjer kring mathantering, hygien och social distans på förskolan. I en skrivelse till regeringen har Lärarförbundet påpekat om vikten att de kommer med tydligare riktlinjer för skolor och förskolor, för många direktiv går inte att tillämpa.
– Vi behöver en rad åtgärder från regeringen och riktlinjer från Skolverket och att huvudmän som tar sitt fulla arbetsmiljöansvar. Vi hoppas att det går att hålla verksamheten igång så länge som möjligt, då är det extremt viktigt att det funkar.
Enligt Per Andersson, presstalesperson på Skolverket, har Livsmedelsverket tagit fram riktlinjer för offentliga kök, vilka även gäller förskolan. Men att ta fram fler tydliga riktlinjer ligger inte på Skolverket, menar han.
– Vi är ingen smittskyddsmyndighet, det är Folkhälsomyndigheten som måste göra det. I och med att det är de som är experterna.
Fakta: Folkhälsomyndighetens riktlinjer
Folkhälsomyndigheten har tagit fram åtgärdsförslag till skolor och förskolor. Bland annat om vikten av att sköta barnens handhygien, att städa lokalerna, torka av exempelvis leksaker och att försöka förlägga verksamheten ute.
”Förskolan och skolan kan vidta ytterligare åtgärder för att förhindra smittspridning”‚ skriver de på sin hemsida.
Här vittnar förskolelärare om hur svårt det är att leva upp till råden från myndigheten.