Föräldrarnas vädjan efter att barnen smittades med RS-virus
Fick vårdas på sjukhus
Publicerad 2022-12-18
RS-viruset sprids just nu i ilfart.
Svea, 2, och bebisen Najma som nyligen smittades fick båda vårdas på sjukhus i flera dagar.
Nu uppmanar deras föräldrar alla att vara försiktiga.
– När jag såg henne så medtagen var jag så orolig för att jag inte skulle få med henne hem igen, säger Najmas mamma Marielle.
Det har gått cirka tre veckor sedan bebisen Najma låg inne på Västerås sjukhus på grund av RS-viruset.
– Vi är så tacksamma för vården vi har fått, och att sjukhuspersonalen tar viruset på allvar speciellt när det rör sig om småbarn, säger mamman Marielle Höj.
Det var den 19 november som Najma började bli dålig.
– Hon gjorde små korta andningsuppehåll, som jag inte sett hos henne tidigare. Det kändes som att det var något som inte var okej.
Marielle åkte in till akuten med Najma två gånger inom loppet av några dagar. Den andra gången hade Najmas andning blivit ansträngd och andningen hade börjat låta pipig. Vid det här laget var hon snorig, hostade och hade feber.
Sjuksköterskor kollade syresättningen och en läkare lyssnade på lungorna och andningen. Och ja, andningen lät pipig, enligt läkaren, men det var nog ingen fara. De skickades hem, utan att Najma testades för RS, med råden om att spola näsan och att hålla koll.
– Jag tyckte att det kändes lite så där. Najma sov okej men jag var mer orolig.
Ringde 112: ”Kändes inte bra”
Marielle fick svårt att amma henne. Najma åt tre gånger under tio timmar, varav hon kaskadspydde en gång.
– Jag såg hur hon började få indragningar när hon andades, och en grop i halsen, som att hon var andfådd.
Najma uppvisade så kallad ”head bobbing”, som innebär guppande rörelser med huvudet hos barnet, ett sätt att underlätta andningen.
– Jag kände hur hon ryckte med huvudet när hon andades när jag hade henne i bärsele, det kändes inte bra.
Marielle ringde 112 för att få dit en ambulans. När den var på plats hade Najma tappat färgen i huden och var slapp i kroppen. Syresättningen låg på 87 procent och ambulanspersonalen konstaterade att det bara var att åka in.
På sjukhuset fick Najma en sond då hon knappt ätit och andningsstöd. Ett test visade att hon var sjuk i RS-viruset och hon lades in.
Dagen efter såg en sjuksköterska att Najma hade kraftiga indragningar och flera läkare och sjuksköterskor samlades i rummet.
– Det var då det jobbiga började. De sa att vi eventuellt skulle behöva föras till Uppsala eller Stockholm.
Trodde hon hade lunginflammation
Najma flyttades till en annan avdelning och fick nu ännu mer vård, konstant övervakning, och ett annat andningsstöd som skulle trycka ned luft i lungorna för att vidga dem. Hon låg på 74 procent i syresättning.
– Det var som en film, det hela är som ett töcken. Det var svårt att förstå att det hände på riktigt. Jag hann inte reflektera över det, eller greppa vad som hänt, förrän senare.
Ett tag misstänkte läkarna även att hon drabbats av lunginflammation och hon fick antibiotika för att motverka alla möjliga risker.
Att se sin dotter så pass dålig var otroligt jobbigt, menar Marielle.
– Det var jättesvårt. När jag såg henne så medtagen var jag så orolig för att jag inte skulle få med henne hem igen.
I dagar pendlade Marielle och Najmas pappa mellan hopp och förtvivlan. Men till sist, dygn sex, började det vända för Najma och hon fick byta avdelning igen. Efter tio dagar blev hon av med andningsstöd och kunde ammas igen. Och till sist, efter över en vecka på sjukhus, fick de åka hem.
– Jag var lite orolig för att vi skulle vaka henne själva när vi kom hem. Jag fick stödprata med en kurator, vilket var jättebra. Hon sa att bara du gör som du gjort tidigare så behöver du inte vara orolig, utan lita på dig själv. Och jag vet ju faktiskt när hon mår som man inte ska må.
”Kan bli fruktansvärda följder”
I dag mår Najma bra, förutom att hon har en vanlig förkylning. Marielle hoppas att deras historia ska få andra att tänka på sina medmänniskor och ha respekt för andras hälsa.
– Vissa lämnar sina barn på förskolan fast näsan rinner och de hostar. Jag förstår att man kan känna att man inte har råd att inte jobba i och med det ekonomiska läget men jag tror inte heller man har råd att utsätta andra för smitta då det kan gå så illa. Precis som under pandemin så stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.
– Och ni som har små bebisar, se till att inte låta era bebisar träffa förkylda personer, hur mycket än personerna vill. Fira inte med jättemånga i jul utan ses hellre utomhus en sväng. Det låter jättetråkigt men hellre det för det kan bli fruktansvärda följder, det kan bli ännu värre än det blev för oss om man har otur.
Svea, 2, fick vårdas på sjukhus
Även mamman Linnea Svensson har samma uppmaning efter att snart tvååriga dottern Svea drabbades.
– Jag tycker alla ska vara försiktiga nu med tanke på att det sprider sig som en löpeld, sjukhusen är hårt pressade, säger hon.
Det var lördagen för snart två veckor sedan som Svea fick 40 graders feber. Dagen efter hade det inte blivit bättre, hon sov och var väldigt slö. Linnea bad pappan Tim att komma hem från jobbet, ifall att de skulle behöva åka in till sjukhuset.
– När han kom hem hade hon inte ätit och knappt druckit vatten då hon hostade upp slem så fort hon drack. Hon bara låg ner, säger Linnea.
I bakhuvudet hade föräldrarna mejlet de fått från Sveas förskola två dagar tidigare där det stod att det spreds RS-virus bland barnen. Till sist tog de beslutet att Linnea skulle åka in med Svea till akuten på Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, i Trollhättan. Men efter en undersökning blev de först hänvisade till vårdcentralen i Uddevalla då de hade fullt upp på sjukhuset.
– Hon blev ännu sämre under den tiden vi åkte dit, hon ville bara sova.
”Fick panik och började bli orolig”
På vårdcentralen såg de direkt att de inte skulle kunna göra något, mer än att ge febernedsättande och astmamedicin då Svea har förkylningsastma, och de remitterade tillbaka dem till NÄL. Väl där hade det anlänt fler barn till akuten och Linnea var rädd för att de skulle bli hemskickade. Så blev det inte.
– En läkare såg att hon hade problem med andningen och hon fick astmamedicin och kortison. På natten var febern uppe i 40,6 då fick jag panik och började bli orolig. Jag vet att det inte är bra om barn har 41 graders feber.
Det konstaterades att Svea hade smittats av RS-viruset. Hennes syresättning var dålig och hon fick ligga kvar på sjukhuset med slang i näsan för att få syre och dropp då hon inte kunde äta eller dricka.
– Hon drabbades även av en infektion i halsen och i vänster öra och fick medicin intravenöst.
Fyra dagar senare, på onsdagen, fick Svea till sist åka hem. De första dagarna hemma fick hon äta antibiotika.
I dag mår hon bättre men hostar och tvingas därför ta astmamedicin.
Linnea trodde inte att Svea skulle bli så pass dålig av RS-viruset som hon blev. Kanske är det för att hon föddes under pandemin och inte blivit utsatt för så mycket virus.
– Hon är nästan två år och blev ändå så här dålig. Tänk om hon varit sex månader, hur hade det blivit då? Hon har haft förkylning förut och förkylningsastma men nu blev det jätteilla.