Gravida kan drabbas av svåra snarkningar
Studier har visat samband mellan snarkning och akut snitt
Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2020-01-02
Gravid och du låter som ett sågverk.
Lugn, du är inte ensam.
– Gravida drabbas oftare än andra kvinnor av snarkningar. Särskilt i tredje trimestern, säger Michael Lysdahl, överläkare vid Aleris Fysiolab i Stockholm med lång erfarenhet av att jobba med snarkande patienter.
Hälsobesvär för gravida
Snarkning är ett tecken på sämre luftflöde, vilket kan innebära att de som snarkar tar in mindre syre när de sover. Detta kan medföra hälsobesvär för gravida kvinnor. Enligt en studie som publicerats i medicinska tidskriften Sleep kan det finnas samband mellan snarkningar under graviditeten och högt blodtryck, hypertoni, samt akuta kejsarsnitt.
– Snarkningar under graviditeten beror dels på att kroppen växer och blir tyngre men så svullnar även slemhinnorna upp, framförallt hos höggravida. Det leder till att man blir täppt i näsan och andas tyngre.
Om du snarkar kan du känna dig trött på morgonen och som gravid behöver man all energi man kan få, då kroppen genomgår många förändringar. Har du en partner, och snarkningarna är högljudda, kanske inte heller partnern sover. Då är man två trötta personer under en tid när man behöver energi och vill njuta av det stora som sker.
Ofta omgivningen som larmar
Michael Lysdahl konstaterar att många själva inte har besvär utan att det är just omgivningen som larmar att man kan behöva göra något åt det.
– För den som snarkar brukar jag förorda näsborrsvidgare. Om du andas kraftigt sugs näsan ihop och man andas genom munnen vilket orsakar snarkningar. Med det här hjälpmedlet så vidgar du näsborren och får en öppnare andningsväg. Sedan brukar jag också rekommendera snarkskena men här är det olika från fall till fall vad man tycker om det, det kan vara en tillvänjningsperiod så du får prova dig fram.
Eftersom just slemhinnorna påverkas kan även nässprej hjälpa men som gravid ska du vara lite försiktig med vilken sorts sprej du väljer.
Avsvällande nässprejbör bara användas under en kort period. Använd istället alternativ, som koksaltlösning.
Om du plötsligt har börjat snarka under graviditeten finns det ändå hopp.
– Efter förlossningen brukar snarkningarna försvinna, säger Michael Lysdahl.
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!