Hannas viktiga tips till föräldrar till barn med autism

Kolmården och Gröna Lund erbjuder speciellt band till barn som inte klarar av att köa

Uppdaterad 2019-06-13 | Publicerad 2019-06-09

För barn med autism och andra neuropsykiatriska funktionsvariationer kan besök på nöjesparker som Kolmården och Gröna Lund vara förödande på grund av allt köande. Nu sprids Hanna Naviers råd som kan lösa problemet för många familjer.

– Att få möjlighet att faktiskt kunna gå på Kolmården eller Gröna Lund och slippa köa betyder jättemycket för många, att man får delta på lika villkor som andra någon gång, säger hon.

I ett inlägg på sin Facebooksida ger Hanna Navier viktiga tips inför sommaren till föräldrar som har barn med autism eller annan neuropsykiatrisk funktionsvariation. Vissa av dessa barn har nämligen svårt att stå i kö, vilket kan avskräcka familjer från att besöka ställen som Gröna Lund och Kolmården.

– Att hamna i en kö kan skapa paniksituationer på plats och att barnet kraschar, det kan ge konsekvenser i många dagar efter.

Det många kanske inte vet, menar Hanna i sitt inlägg, är att flera nöjesfält erbjuder så kallade tillgänglighetsband som gör att barnen slipper stå i kö. Hon som själv är mamma till Lou, 6 och Nour, 4, som båda har autism, nyttjade bandet vid ett besök på Kolmården.

– Jag började nästan gråta när vi fick det där bandet, för att det var så himla känslomässigt att få göra en grej och att det funkade. Det blev dock ett antal jobbiga moment under den dagen, men det var inte köerna som gjorde det.

På bilden hälsar Hannas dotter Nour på Bamse innan alla andra barn.

Hanna: Svårt att besöka lekparker

Hannas barn har båda svårt för köer, så hon vet hur det är att undvika vissa aktiviteter för att man vill undvika jobbiga situationer.

– För oss kan det bli rena situationer där barnet får panik. Det är jättesvårt att vara i exempelvis lekparken med mina barn, för att det är köer till lekredskapen. Så det finns mycket jag väljer bort på daglig basis som vi inte gör, säger hon och fortsätter:

– En av mina barn får verkligen panik och kan få meltdowns när det är jobbiga kösituationer. Vi var på Kolmården en gång innan vi fick diagnosen och det gick inte. Då åkte vi en karusell, men då fick en förälder köa istället, sen blev det blev inget mer åk.

Tillgänglighetsbandet på Kolmården gör skillnad

Flera föräldrar har hört av sig till Hanna efter hennes inlägg som har delats över tusen gånger. Många av dem tackar henne för informationen om tillgänglighetsbanden, för att de nu kanske kan åka på en resa i sommar. För även om bandet inte tar bort alla utmaningar som kommer med att besöka en nöjespark med någon som har en funktionsnedsättning, så gör det skillnad.

– Att få möjlighet att faktiskt kunna gå på Kolmården eller Gröna Lund och slippa köa betyder jättemycket för många, att man får delta på lika villkor som andra någon gång, säger hon och fortsätter:

– Alla som har exempelvis autism eller adhd har inte svårt att stå kö, men väldigt många har svårt för det. Det är inte så att det bandet här löser allt, men det här kanske gör att man kan åka på någon grej.

Hanna Navier.

Vissa kan tycka att det känns jobbigt att använda sig av möjligheten att slippa köa, på grund av folks dömande blickar och okunniga kommentarer. Hanna uppmanar dem att försöka strunta i det och hitta stöd hos varandra – dessutom hyllar hon nöjesparkerna som ser till behoven som finns hos barn med denna typ av dolda funktionsnedsättningar.

– Man får ett erkännande genom att de ser vad som är svårt och ser till att lösa det. Det är så fint att få möjligheten att ge sitt barn sånt som andra kan ge sina barn.

Fakta: Tillgänglighetsband

Här kan du läsa mer om hur det funkar på Gröna Lund och Kolmården gällande tillgänglighet för barn med en neuropsykiatrisk funktionsvariation. Hanna tipsar om att man ska kontakta de nöjesparker man är intresserad av att besöka för att se vad de har att erbjuda, de flesta brukar vara tillmötesgående.

MER OM FAMILY

Karins 7-årige son möts av fördomar – för att han har autism

15-åriga Wilma kämpar för sin lillebrors rätt att leva

Experten: Då får du säga till andras barn

Tre unga med skilda föräldrar: Det var jobbigast

Corona – så bör du göra med barnen i påsk

Skatteverket säger nej – får inte heta Hoppsan som sin storasyster

Fattiga familjer berättar: ”Stressad över att inte kunna ge vad barnen önskar sig”

Sara fotade sin man på sjukhusgolvet – nu hyllas han: ”Detta är kärlek”

Hon är personen bakom ”räkor med ansikten”: Kul att jag har kunnat glädja folk

Föddes med ovanligt syndrom – sprider glädje på Instagram

Psykologen: Så tar barn skada av skäll

Typen av uppfostran som skadar ditt barn

Så undviker du bråk med släkten under julen

Helena förlorade sin dotter Isoldé: Det är så fel att hon inte finns här längre

Tecken på Aspergers syndrom hos barn

13 tecken på att ditt barn kan vara autistiskt

Experterna: Då kan ditt barn vara ensam hemma

Utmattad eller utbränd förälder – då kan ditt barn påverkas

Höstlov – här är tips på aktiviter i hela Sverige

Skäms på dig förälder som ställer lyxkrav på skolmaten

Småbarnsmamman Andrea tog bort buske – hotas att vräkas

Vide, 6, har autism och sällsynt sjukdom: ”Alla hade mått bra av att ha en Vide i sitt liv”

Föräldrarna till barn med okända diagnosen: ”Folk tänker att man inte har pli på sin unge”

Michaela, 29, vill inte ha barn – har steriliserat sig: Är säker på min sak