Saga ska bära Felicias befruktade ägg
Genomgår dubbeldonation
Uppdaterad 2021-03-11 | Publicerad 2021-01-19
Saga och Felicia försöker få barn på ett annorlunda sätt. De ska bära varandras befruktade ägg.
Först ut är Saga, som förhoppningsvis kommer att få Felicias ägg införda i februari.
– Vi vill vara lika delaktiga i graviditeten båda två, säger Saga.
Saga och Felicia Wahlström har varit tillsammans i ett år. Det var i somras som de började prata om att de ville ha barn och i oktober var deras barnlängtan stor.
– Eftersom sådana här resor kan ta tid så kände vi att det var lika bra att sätta igång, säger Saga som talar för dem båda.
Paret ska genomgå en så kallad dubbeldonation, en IVF-behandling som innebär att man använder donerade ägg och donerade spermier från olika donatorer. Behandlingen, som är tillåten sedan 2019, är vanlig bland de som varken kan använda sina egna ägg eller spermier. Men i Saga och Felicias fall finns det inga medicinska skäl, båda har fungerande ägg. I stället ska de donera sina ägg till varandra så att de kan bära varandras barn, något SVT har uppmärksammat.
– Det är speciellt att skaffa barn som två kvinnor, det här var ett alternativ som passade det vi vill. Vi känner att vi vill vara lika delaktiga i graviditeten båda två, säger Saga.
– Jag kommer bära hennes ägg i första graviditeten, vilka är befruktade när de förs in. Att jag är först ut föll sig naturligt, jag ville gå igenom en graviditet, Felicia ville avvakta denna gång.
Hoppas på februari
Men det är få kliniker som utför behandlingen när det inte föreligger medicinska skäl, och även Socialstyrelsen avråder. Detta då det finns fler hälsorisker för den som är gravid och fått ägg donerat – en sådan risk är havandeskapsförgiftning.
– Vi har reflekterat över riskerna. Men stor del av forskningen som finns gäller främst äldre som genomgår äggdonationer. Så det känns inte så avgörande för vår del, då vi är unga och fertila.
De har hittat en privat klinik och processen är i full gång – de är godkända som föräldrar och Felicia är godkänd som donator. 13 av hennes ägg ligger nu nedfrysta. Nu ska de fylla i de sista hälsodeklarationerna innan äggen kan befruktas och föras in i Saga. Förhoppningsvis kommer detta att ske i februari.
– Det ska bli jättekul att få bilda en familj och känna kärleken till ett barn.
De vet inte ingen annan som gått igenom samma process som de nu gör. Därför har de valt att berätta öppet via Instagramkontot #eggsharing.
– Vi vill berätta om det just för att det är så nytt och inte finns så mycket information, säger Saga.
De hoppas att fler kliniker, även de som drivs regionalt, kommer att kunna erbjuda dubbeldonation till par som dem i framtiden.
– Just nu får man finansiera detta själv, det blir en klassfråga.
Familj och anhöriga gläds med dem – det är ett väldigt efterlängtat barn. Men i kommentarer på Facebook har folk uttryckt sig homofobiskt efter parets medverkan i SVT.
– Det är tråkigt att folk tar sig friheten att uttrycka sig så homofobiskt och låtsas att det handlar om yttrandefrihet, det är synd att folk inte har mer vett än så. Men sen finns det de som hör av sig och är tacksamma att vi pratar om detta, det är därför vi även vill vara öppna med det, säger Saga.
FAKTA: Dubbeldonation
- Sedan den 1 januari 2019 är det tillåtet att utföra assisterad befruktning med donerade ägg och donerade spermier. Det innebär att barnet saknar genetisk koppling till föräldrarna.
- Par och singlar som inte har möjlighet att skaffa barn på grund av de saknar fungerande ägg och spermier kan använda sig av denna metod för att bli gravida. Dessutom kan den ena kvinnan i ett samkönat par donera ett befruktat ägg till den andra kvinnan. Det är dock vårdgivaren som avgör om man kan erbjuda en sådan behandling , hur finansieringen i så fall ska se ut och när det är motiverat.
Källa: Socialstyrelsen
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!