”Rätten till genetiskt ursprung är bara bullshit”
Öhagen: Barnen berövas sin ena mamma vid flytt till Sverige
Enligt svensk lag kan ett barn som är fött utomlands inte ha två mammor, till skillnad från barn som är födda i Sverige.
Staten berövar barn till samkönade sin ena förälder – och hävdar att det är för barnets bästa.
Föreställ dig att du jobbar utomlands i ett EU-land i några år. Du blir kär i en person. Du väljer att stanna kvar. Ni gifter er och så småningom får ni barn. Några gånger per år åker du hem till Sverige för att hälsa på vänner och familj. Men här i Sverige är du plötsligt inte mamma till ditt barn, eftersom du är gift med en kvinna. Låter det konstigt? Det är det också – men det är verklighet för många familjer. Barn till svenska medborgare som fötts utomlands inom samkönade par har nämligen inte samma rättigheter som barn till olikkönade par. Det innebär att ett barn som har två mammor kommer att förlora den ena vid flytt till Sverige, även om båda föräldrarna erkänts som juridiska föräldrar i det land barnet fötts. Enligt svensk lag kan ett barn som är fött utomlands inte ha två mammor, till skillnad från barn som är födda i Sverige. Därför måste den ena adoptera barnet.
Svensk lag hävdar att det har med genetik att göra, och med barnets rätt att känna till sitt ursprung. Men det där tycker jag är uppenbar bullshit. I ett heteropar blir pappan till ett barn som fötts utomlands automatiskt vårdnadshavare – även om barnet blivit till genom insemination med sperma från en annan man. Alltså noll genetisk koppling till pappan. Förlegad lagstiftning är vad det handlar om.
Det finns flera exempel på barn som förlorat sina mammor när de flyttat hit till Sverige. Ylva och Merethe som flyttade några mil, från Norge till Sverige, registrerades som ensamstående mammor till varsitt barn – det de själva hade fött. Hade någon av dem varit man hade det inte varit något problem. Då hade de fortsatt vara tvåbarnsföräldrar även här i Sverige. Och visst, för barnen är det kanske inte något som direkt påverkar deras vardag, men det kan bli ett problem vid snabba beslut om vårdinsatser eller när man ska hämta ut medicin på apoteket eller göra ärenden kring förskola och skola. I värsta tänkbara scenario, om den erkända föräldern skulle avlida, blir barnet tekniskt sett föräldralös. På vilket sätt utgår den här lagstiftningen från barnens bästa?
Jag har själv varit ofrivilligt ensamstående enligt svensk lag, trots att vår son hade två mammor sedan sekunden han blev till. Precis som tusentals andra svenska familjer fick vi hjälp på en klinik i Danmark. Ett av de första samtalen vi behövde ringa efter förlossningen här i Sverige var till socialtjänsten – för att påbörja den juridiska processen för att min fru skulle registreras som vårdnadshavare. Hur trevliga handläggarna på socialtjänsten och tingsrätten än är kan jag intyga att närståendeadoptionen, som tog 9 månader att genomföra, inte är någon jättehärlig process att behöva gå igenom. Föreställ er bara hur det är att ha en socialsekreterare i ert hem som har som uppdrag att se hur ni interagerar med ert barn? Tack och lov har Sverige ändrat lagstiftningen i fall som vårt. I dag ser lagstiftningen likadan ut för samkönade par som för heteropar, så länge kliniken utomlands tillåter att barnet får information om donatorns identitet. Men när det gäller barn som fötts utomlands släpar lagstiftningen fortfarande efter.
Sara och Soledad som blev föräldrar i Spanien är några som det rapporterats om i svensk media. Deras barn blev till på en klinik i Barcelona, med hjälp av anonym donator. Vi födseln blev båda automatiskt föräldrar, såsom det fungerar i ett progressivt land som Spanien. Vid flytten till Sverige erkändes dock inte den ena mamman. Barn som fötts utomlands kan inte ha två mammor enligt svenska Skatteverket, till skillnad från barn som fötts i Sverige. I de fallen måste den icke födande mamman adoptera. Närmare 12 000 personer har skrivit på parets namninsamling och vädjan till svenska regeringen att agera – och sluta ta ifrån barn deras föräldrar. Paret har också drivit sitt fall rättsligt med hjälp av Antidiskrimineringsbyrån i Uppsala och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Syd. Förvaltningsrätten gav paret rätt men Skatteverket överklagade till Kammarrätten som gick på Skatteverkets linje. Därav parets vädjan till regeringen.
Den första januari i år blev barnkonventionen inkorporerad i svensk lag. Man har beslutat om fortsatt transformering av barnkonventionen i andra lagar så att de anpassas efter konventionens bestämmelser. Mitt råd till de som bestämmer är att börja med föräldrabalken. Barnets bästa är att ha rätt till sina föräldrar!
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!