Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Femminutersmetoden: Så funkar den

Ska få barn att somna själv – det säger experterna om metoden

Uppdaterad 2021-04-19 | Publicerad 2021-04-13

Det säger experterna om femminutersmetoden.

Femminutersmetoden är en omdiskuterad metod som har rekommenderats av BVC. Forskaren Eva-Lotta Funkquist dissar metoden helt, och menar att den är skadlig. Barnpsykologen Malin Bergström säger att den kan funka – om man använder sig av den i rätt läge.

– I slutändan handlar det om att man ska ha en metod man mår bra av att följa och som ger barnet bra sömnvanor, säger Malin.

Vad är femminutersmetoden?

Femminutersmetoden, även kallad somna-själv-metoden, finns i hela världen. I Sverige var det barnläkaren Berndt Eckerberg som utvecklade den på 1970-talet. Metoden går ut på att man lämnar rummet efter att man nattat barnet. Om barnet sedan protesterar ska man gå in i rummet efter fem minuter och visar att man finns där, för att sedan säga god natt och gå ut igen. Man ska inte röra barnet eller ha ett tröstande beteende. Sedan går man tillbaka till rummet, var femte minut, så länge barnet protesterar och inte somnat. Syftet är att barnet ska lära sig somna själv, även om det vaknar på natten, och förstå att hen inte är övergiven.

Vilken ålder ska man använda femminutersmetoden?

Från sex månaders ålder uppges metoden kunna tillämpas.

Eva-Lotta Funkquist.

BVC och femminutersmetoden

I åratal har metoden lärts ut till föräldrar på Barnavårdscentralen. I dag är det inte lika vanligt men än går det att hitta broschyrer om metoden på BVC i exempelvis Uppsala enligt docent Eva-Lotta Funkquist, lektor på specialistsjuksköterskeutbildningen på Uppsala universitet, som har forskat om spädbarns sömn.

– I stället har det uppstått varianter av metoden, som går ut på samma sak men som kallas annat.

”Femminutersmetoden är skadlig”

Vissa vittnar om att metoden funkat för dem, förespråkare av metoden menar att barnet gråter mindre och mindre för varje natt och somnar utan problem. Enligt Eva-Lotta Funkquist handlar det om att barnet anpassar sig.

– Det är inte så att det inte är till ett pris, de anpassar sig för att de är tvungna. De kapitulerar inför skräcken att bli övergiven.

Hon är en av många som har kritiserar metoden.

– Det kan låta dramatiskt men är inget annat än en skandal att man har lärt ut den här metoden, jag tycker det är barnmisshandel. Man utsätter ett spädbarn för det som barnet är allra mest rädd för, att lämnas ensam.

– Barnet är maktlöst och behöver skydd, ett litet barn måste bli tröstad när det blir skrämt. Metoden utgör på så sätt ett rejält hot. Barn kan inte tänka att sängen är en trygg plats, det ingår inte i deras sätt att se på världen på. Metoden vittnar också att man inte förstått vad anknytningsteorin går ut på.

Metoden bygger på ett behavioristiskt synsätt, enligt Eva-Lotta Funkquist. Att man lär barnet att trösta sig själv genom att inte plocka upp barnet när det gråter. Detta ifrågasätter hon och många andra. Hon menar att metoden både stjälper barnet och föräldern.

– Både barnet och föräldern mår bra av att föräldern ger tröst, det visar forskning. Ändå har man lyckats få etiska godkännanden för metoden när man forskar. Man lär ut att föräldern inte ska belöna barnet genom att ta upp det i famnen om det gråter – i stället för att ge föräldern verktyg för hur man kan trösta. Det gör att föräldern känner sig otillräcklig och barnet känner att det inte lyssnas på. Barnet känner att det inte får skydd. Hela rådet om att inte hjälpa sitt barn är precis tvärtemot på vad du ska göra när du är en bra förälder.

– Som förälder kommer du inte må bra av metoden, du kommer känna att det är fel att inte bemöta ditt barns känslor.

Malin Bergström.

Barnpsykologen: Finns barn metoden kan funka på

Barnpsykologen och forskaren Malin Bergström är knuten till barnhälsovårdsenheten i region Stockholm som arbetar med innehållet i barnhälsovården (BVC) i Stockholm.

Stämmer det att man fortfarande tipsar om metoden på BVC?

– Det går inte att uttala sig för alla BVC men Barnhälsovårdsenheten i region Stockholm vill inte att man ger det som ett generellt råd. Men det finns situationer där vi kan rekommendera metoden. Ett exempel på en sådan situation är när barnet är över ett år och man är extremt trött och sliten som förälder och inte orkar hitta på en egen metod.

Det har framkommit kritik mot metoden, kritiker menar att metoden skadar barn och att det är "barnmisshandel”. Är metoden så pass farlig?

Malin Bergström framförhåller att det inte är barnmisshandel att använda sig av metoden och att den kritiken är väl hård.

– Det är inte försummelse att man med ett gott syfte låter bli att svara på barnens signaler några minuter vid några tillfällen. Däremot tycker jag att det är problematiskt om barnhälsovården skulle säga att det är den bästa metoden till att få barn att lära sig somna in själva. Metoden är inte anpassad efter dagens svenska föräldraskap. Föräldrar som är vana att svara sina barn och erbjuda sin trygghet kan själva uppleva metoden som barnmisshandel. Att svara på barns skrik är en väldigt stark drivkraft i en som förälder.

Enligt henne finns det mjukare metoder och medelvägar som kan leda till bättre sömn – det är inte antingen eller, som vissa kan tro.

– Jag brukar rekommendera metoder som man kan hålla ut med över en tid. Att plåga sig igenom några nätter med femminutersmetoden gör ingen nytta alls om man inte härdar ut tills barnet slutat skrika efter tröst. Därför är det viktigt att hitta medelvägar så att barn gradvis lär sig somna själva, utan att behöva bli förtvivlade.

Ska man som förälder känna sig dålig om man använt sig av den metoden?

– Nej, det ska man verkligen inte. Att pröva sig fram är ett självklart sätt att hitta det som funkar för en själv och ens eget barn. Jag blir irriterad på folk som klankar ner på föräldrar. Det är en djungel att förhålla sig till alla råd man får. Föräldrar gör det som de tänker är bäst för dem och deras barn men man kan inte veta det utan att pröva. Det finns också barn som metoden kan funka på om man gör det i rätt utvecklingsfas, det är inte så att barnet skadas om det inte tröstas eller får tröst konstant. I slutändan handlar det om att man ska ha en metod man mår bra av att följa och som ger barnet bra sömnvanor. Och det lär man sig genom att prova sig fram.

Finns det familjer metoden funkar för?

– Ja det gör det. Den kan funka om man använder sig av den i rätt tidpunkt och barnet är moget för metoden. Men även om en metod lyckas en period så är det inte säkert att den funkar barndomen ut, barn förändras med tiden.

Finns det varianter av femminutersmetoden som anses bättre i dag?

– Det tycker jag det gör. Tittar man på forskningen så handlar det om hur rutinen ser ut på kvällen och att gradvis vänja av barnen vid att ligga i famnen eller bröstet för att somna in eller somna om.

– I mina samtal med föräldrar får de lägga upp en egen metod av hur de gradvis vänjer barnet med mindre närhet. Utifrån vad de själva är bekväma med och klarar. Från att ha barnet i famnen till att ha en hand på ryggen och stegvis minska beröring och insomningshjälp. Det kan hålla på i veckor innan barnet vänjer sig. Det gäller att föräldrarna är överens om hur de ska gå till väga. Därför behöver man träffa båda föräldrarna när man pratar om sömn.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!