Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Erik testar nytt manligt preventivmedel

Smörjer axlarna för att inte bli med barn

Uppdaterad 2019-05-22 | Publicerad 2019-05-20

Varje morgon smörjer Erik, 26, axlarna med en kräm – för att inte få fler barn. Han och hans fru ingår i en unik studie där ett hormonellt preventivmedel för män just nu testas i flera länder.

– För mig handlar det framför allt om jämställdhet, säger Erik.

Preventivmedel som eventuellt kan komma att bytas ut mot en kräm. Arkivbild.

Just nu pågår en utvärdering av ett manligt preventivmedel i flera länder, däribland Sverige, som på sikt kan komma att ersätta de p-piller många kvinnor äter i dag.

– I dag finns bara kondom för män, men det är inte det mest effektiva, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet och ansvarig för den svenska delen av studien.

Intresset har varit stort. Många par har hört av sig och vill vara med, men studien ställer vissa krav.

– Båda måste vara friska och av praktiska skäl bo i Stockholmsområdet. Mannen ska vara mellan 18 och 50 år, medan kvinnan får vara högst 35 år gammal, eftersom fertiliteten avtar så pass mycket efter det, och de ska inte vilja bli gravida under ett år, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Utöver detta måste de även ha ett aktivt sexliv, helst varje månad runt kvinnans fertila period, ett sexliv deltagarna också för dagböcker över.

Facebook-annons

En av dem som deltar är den 26-årige studenten Erik, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Både min fru och jag är insatta i genusfrågan och tycker det är tråkigt att det inte finns något alternativ för män, men så såg vi en annons på Facebook som vi svarade på och därefter tog det bara en vecka innan de kontaktade oss, säger han.

Sedan en dryg vecka smörjer han varje morgon båda axlarna med en kräm som innehåller hormonet nesteron, som hämmar spermieproduktionen. Eftersom en möjlig biverkan av detta hormon är impotens, innehåller krämen även testosteron.

– Det är hur smidigt som helst. Superenkelt. Man smörjer bara axlarna med en klick på varje axel och sedan är det klart, säger han.

En miljon spermier

I början fick Erik lämna både blod- och spermieprover. Nu befinner han sig i den första fasen av studien där antalet spermier i sädesvätskan mäts kontinuerligt för att se om det går ner som det ska, vilket kan ta några månader.

– När antalet spermier är nere på en miljon per milliliter sädesvätska ska deltagarna avstå från andra preventivmetoder under ett år, säger Kristina Gemzell Danielsson.

TT: En miljon spermier? I mina öron låter det som en miljon för många.

– Det är jättelite. Under 15 miljoner har man fertilitetsproblem och om antalet är under en miljon är man i praktiken steril. Vi har goda skäl att tro att det här fungerar, även om det inte finns några garantier. Inget är 100 procent, säger hon.

Viktigt alternativ

Eventuella biverkningar är inget Erik oroar sig för. Och barn har han redan, två stycken. I stället tycker han att det vore bra med ett preventivmedel för män.

– Det är viktigt att det finns ett alternativ. Förr i tiden var det alltid kvinnans fel om ett par inte blev gravida. Nu har vi kommit längre än så, men det behövs ändå resurser för att bli mer jämställda och det här är ett steg på vägen.

Förutom i Sverige pågår studien även i USA, Kanada, Chile, Storbritannien, Italien samt Kenya. Totalt ska 350 par ingå och tidigast om sju år kan det finnas på marknaden, gissar Kristina Gemzell Danielsson.

Fakta: 100 miljoner om dagen

Spermier är de manliga könscellerna och bildas inuti kanaler i testiklarna. Varje dygn bildas cirka 100 miljoner nya spermier.

Avgörande för en mans fertilitet är antalet levande, friska, spermier i sädesvätskan och deras rörlighet. Mannens sperma innehåller normalt 20–250 miljoner spermier per milliliter, med en genomsnittlig koncentration av 65 miljoner spermier per milliliter. Över 20 miljoner per milliliter anses dock vara "normalt". En genomsnittlig sädesavgång (ejakulat) innehåller cirka tre milliliter sädesvätska.

Spermien är betydligt mindre än ägget. I samband med befruktningen smälter ägget och spermien samman och bildar en befruktad äggcell (zygot) som först därefter börjar dela på sig för att bilda en ny individ.

Källa: Nationalencyklopedin


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!