Bebisbajs – så vet du vad som är normalt och inte
Stor guide – experten reder ut allt om färg och form på bajset
Publicerad 2019-10-29
Grönt, brunt, gult, löst, smetigt eller stelt och hårt – bebisbajs kommer i nästan alla färger och former.
Något som kan väcka funderingar och oro.
Vad ska man egentligen vara uppmärksam på i denna snårskog av färg och form – och när finns det anledning att kontakta sjukvården?
Blöjinnehåll är alltid ett äventyr – inte minst under bebisens första levnadsvecka. Då kommer barnets bajs ändra färg flera gånger. Något som, kanske mot förmodan, är ett gott tecken. Det betyder att tarmarna har kommit igång och att barnet får i sig tillräckligt med mat. Men även om det sedan stabiliserar sig något (åt det gröngula, lösare hållet för de flesta ammande bebisar) så kan blöjans innanmäte bjuda på en och annan överraskning – som inte alls behöver signalera oråd.
Kan vara smetigt och grynigt
Rebecka Gardell, läkare på Kry, berättar att det normala kan se ut på många olika sätt.
– Bebisbajs kan se olika ut, såväl gult som grönt bajs är normalt för bebisar. Bajset hos bebisar som ammar är ofta smetigt, grynigt och luktar ofta surt. Bebisar som får ersättning har ofta bajs som går mer åt det bruna hållet och kan vara mer likt vuxenbajs. Men även bajs hos ersättningsmatade bebisar kan variera i färg, form och lukt.
Så ofta bajsar en bebis
Och så har vi frekvensen. Nyfödda barn brukar bajsa efter varje matning och sedan på natten, sedan kan frekvensen avta något. Men hur ofta ska en bebis egentligen bajsa?
– Barn som ammar bajsar i genomsnitt fem gånger per dygn, men det kan variera väldigt mycket, säger Rebecka Gardell. Vissa bajsar bara en gång om dagen, och vissa bajsar åtta gånger dagligen. Ersättningsmatade bebisar bajsar ofta något mer sällan än ammande barn.
Då ska du åka till akuten
Hur ska bebisens bajs absolut inte se ut?
– Bebisbajs ska aldrig vara gråvit. Om din bebis bajs har en gråvit ton ska du åka till barnakuten och ta med en bajsblöja som du visar upp för personalen. Den gråvita nyansen kan vara tecken på gallvägsatresi som är en ovanlig, medfödd leversjukdom. Även blod i avföringen ska undersökas om det kommer mycket eller ofta. Små strimmor blod kan vara normalt om det kommer sällan.
En vanlig orsak till blodstrimmor är en spricka i ändtarmsöppningen. Hos barn är det oftast inte tecken på någon allvarligare sjukdom. Om blodstrimmorna är utanpå bajset, är ljusröda, ser färska ut och går över efter ett par dagar behöver du inte söka vård. Kontakta däremot en vårdcentral om barnet har blod utanpå bajset flera gånger.
Hur vet man att bebisen förstoppad?
– En bebis som behöver krysta och trycka mycket för att få ut bajset eller som bajsar var tredje eller fjärde dag behöver utredas. Man kan då söka hjälp på till exempel barnavårdscentralen, bvc, för remiss till barnläkare för utredning. En bebis som är tillfälligt hård i magen kan man försöka hjälpa genom att stoppa in en termometer i ändtarmsöppningen. Ibland kan det underlätta för bebisen att få ut bajset. Bebisar som får ersättning kan ha lite lättare för att bli förstoppade än ammande barn. Ibland kan det bero på att man blandar till ersättningen med fel proportioner pulver och vatten. Det kan vara farligt, så det är väldigt viktigt att man alltid blandar ersättningen enligt vad som står på förpackningen.
Om en bebis har varit förstoppad i flera dagar kan hen få nedsatt aptit, besvär med illamående eller kräkas mer än vanligt. Därför är det viktigt att förstoppade bebisar får hjälp att bajsa.
Tecken på diarré
Om barnets avföring däremot förändras åt det lösare hållet, blir vattnig eller mycket rikligare och mycket grönare än tidigare kan det vara diarré som ofta orsakas av virus. Då är det viktigast att ge barnet ordentligt med vätska. Om diarrén inte blir bättre bör du kontakta barnavårdscentralen eller en akutmottagning.
Även om det är bra att hålla koll är det bra att komma ihåg att inte stirra sig blind på blöjan – den ger dig mycket information, men håll framför allt läsa av barnets allmäntillstånd. Om bebisen avviker mycket i sitt beteende så bör man ta en akut kontakt eller uppsöka sjukvård.
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!