Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Så pratar du med barnen om coronaviruset

Experten: Lyssna – och visa hur en handtvätt går till

Uppdaterad 2020-05-18 | Publicerad 2020-03-12

Skapa inte oro i onödan och behåll din beskyddarroll.

Coronavirusets framfart oroar många. Också barnen.

Chefsläkare Seika Lee säger att det viktigaste är att lyssna. 

– Var tillgänglig, lyssna in och förstå vad ditt barn har hört och tänker. Barnet får inte känna att några frågor är för känsliga eller tabu. Bistå med fakta och var ärlig om du själv känner oro, säger hon.

Hon rekommenderar en ärlig dialog 

– Ju mer öppen dialog du kan ha med ditt barn ju lättare blir det att hantera oron annars kommer barnet ta in information från annat håll med risk för ryktesspridning och så vidare, säger Seika Lee, chefsläkare vid doktor.se

Begränsa information – i vissa fall

Beroende på vilken ålder och hur oroligt barnet är bör informationen begränsas för att inte spä på oron. 

– Om du märker att ditt barn inte är oroligt så ska du låta barnet vara ett barn och inte skapa oro i onödan. Besvara barnets frågor men anpassa det till barnets ålder utan att komma med några lögner. Om barnet frågar så har det redan hört det någonstans.

Ta ansvar

– Det är viktigt att som förälder/vårdnadshavare behålla sin beskyddarroll. Bistå med fakta och var ärlig men ta ansvar så att barnet känner sig skyddat och känner det vuxna ansvaret.

Om barnet visar oro är det viktigt att lyssna och realisera. 

– Hjälp barnet att sätta ord på sina känslor. Lyssna och ta in dessa på allvar även om de är överdrivna eller orealistiska. Hjälp barnet att sortera och strukturera tankarna där en del orosmoment kan lyftas bort tämligen enkelt genom att ni pratar igenom dessa. Var tydlig med att det finns en plan så att barnet inte behöver oroa sig. 

Chefsläkare Seika Lee.

Så skyddar ni er

Oron kan minskas genom att barnet upplever att det går att påverka. 

– Barn gillar att göra saker själva. Det är enklare att hantera en oro om man känner att man själv kan påverka genom handling.  Prata om hur ni ska sköta hygien, vad ni ska göra för att inte bli smittade. Då upplever barnet en ökad kontroll och därmed mindre oro.

Seika rekommenderar att lära barnet hur en riktig handtvätt ska gå till. Hur länge, hur mycket tvål som ska användas, hur man tvättar mellan fingrarna och gnuggar naglarna. Visa barnet att man ska hosta i armvecket och lär hur man kan hälsa på nya sätt så att kroppskontakt undviks. 

– Handlingarna ger barnet en ökad känsla av kontroll, vilket minskar oron.

Barn har blivit sjuka men lindrigt

Barn tillhör inte riskgruppen och det finns inget som talar för att barn är mer mottagliga för infektionen. 

– De allra flesta bekräftade fallen av Covid-19 har setts hos vuxna, därmed sagt så finns det dock barn som har blivit smittade och sjuka. Det verkar som att barn drabbas lindrigare av infektionen. Det viktiga är att vi alla, barn som vuxna, aktivt försöker undvika smittspridningen till riskgrupper: personer med svår kronisk sjukdom, nedsatt immunförsvar och äldre.

Undvika andra som är sjuka samt följa basala hygienråd för att minska smittspridning. 

Ett av läkarens tips är att lära barnet hur en ordentlig handtvätt går till – det ger det oroliga barnet en känsla av kontroll.

Hygienråd för Covid-19:

  • Stanna hemma om du eller barnet känner sig sjuk. 
  • Tvätta händerna ofta och noggrant. 
  • Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sen slänger. 
  • Vid misstanke om smitta och/eller lindriga symtom iaktta försiktighet gentemot riskgrupper (framförallt äldre och de med hjärt-kärlsjukdom.). 
  • Undvika att röra ansiktet med händerna, till exempel gnugga ögon eller näsa, eller bita på naglarna. 
  • Hålla avstånd till personer med luftvägsinfektion. 
  • Undvika större folksamlingar. 
  • Följa nyhetsrapporteringen.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!