Hur hjälper jag barn med mardrömmar?
Nattskräck eller mardrömmar? Här är tipsen som kan hjälpa ditt barn att sova bättre
Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-01-31
Mardrömmar och nattskräck är vanligt – och man kan känna sig hjälplös som förälder.
Här är bästa tipsen som kan hjälpa om ditt barn har problem med sömnen.
De flesta av oss har någon gång drömt mardrömmar. Att man kan vakna med oro och panik är inget ovanligt varken när man är barn eller vuxen.
När ett barn börjar drömma mardrömmar är individuellt men någonstans i 3–5-årsåldern kan spöken, monster, tjuvar och mörker börja kännas läskigt. För en del barn börjar rädslorna till och med tidigare än så.
När barnen är i 5–6-årsåldern brukar drömmarna bli mer verklighetstrogna. Det är till exempel vanligt att drömmar i den här åldern handlar om döden, prestationer i skolan eller att någon i barnets närhet råkar skadas.
Drömmarna kan komma från barnens fantasi men de kan också härstamma från verkliga händelser, till exempel är det vanligt att barn drömmer mardrömmar vid en separation eller en annan stor förändring till exempel att man byter grupp på förskolan eller byter skola. Det är också vanligt att man drömmer mardrömmar om någon i barnets närhet har varit med om en olycka eller skadats.
När barnen är sjuka eller går igenom en utvecklingsfas är det också vanligare att man drömmer mycket – bland annat mardrömmar.
Trösta och lugna när barnet vaknar
Om ditt barn drömmer mardrömmar kan det behöva tröst när de vaknar. Försök att lugna, hålla om och hjälpa ditt barn att somna om igen. Om ditt barn inte vaknar av drömmen behöver du inte väcka hen utan tala lugnt och håll om barnet. Om du märker att ditt barn behöver prata om drömmen när det vaknar nästa dag är det bra att försöka få barnet att berätta. Ta alltid barnets känslor på allvar, lyssna lugnt och respektera hens upplevelse av vad som har hänt. Då vet barnet att det är okej att prata om det.
Nattskräck – läskigt men inte farligt
Till skillnad från mardrömmar, som de flesta barn drabbas av ibland, är det ganska ovanligt att barn drabbas av nattskräck. Även om nattskräck är helt ofarligt kan det vara jobbigt och kännas stressande för dig som förälder om ditt barn drabbas.
Nattskräck är vanligast bland barn mellan tre och tolv år och inträffar ofta tidigt på natten. Bland barn som ofta drabbas inträffar det ofta vid samma tidpunkt varje natt. Hur länge nattskräcken sitter i och när den inträffar varierar men kan vara allt från en minut upp till tjugo minuter.
Du känner igen nattskräck på att barnet ofta skriker och visar en intensiv rädsla. Oftast är barnet inte vaket och kan vara svårt att få kontakt med. Barnet kan också vifta med armar och ben och försöka putta undan dig om du försöker att trösta. Till skillnad från mardrömmar går nattskräcken oftast över ganska snabbt och barnet somnar lätt om. Barnet brukar inte heller komma ihåg något av händelsen dagen efter. Varför man drabbas av nattskräck är inte helt fastställt men risken att drabbas kan öka om barnet lider av sömnbrist och har mycket sömn att ta igen. En annan sak som kan öka risken är om man är kissnödig. Att vara noga med rutiner som sömn och toalettbesök kan därför minska risken om ditt barn ofta får nattskräck.
Varken mardrömmar eller nattskräck är farligt men om ditt barn mår mycket dåligt och får väldigt störd sömn kan det vara bra att vända sig till vården för att få hjälp och råd.
Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!
Så hjälper du ditt barn om det har mardrömmar:
- Mardrömmar är väldigt vanligt och drabbar de flesta barn någon gång. Oftast från tre års ålder. Mardrömmarna kan bli verkligare och mer realistiska när barnen är äldre.
- Om ditt barn drabbas av mardrömmar så försök trösta och lugna barnet.
- Du behöver inte väcka ditt barn om det inte vaknar själv.
- Prata med barnet om mardrömmarna och förklara att det är okej att vara skrämd och tycka att det är obehagligt.
- Dagen efter kan det vara bra att prata om drömmarna och eventuellt försöka hitta på ett bra slut på drömmen. Om barnet har svårt att prata om drömmarna kan rita vara ett alternativt sätt för barnet att beskriva sina drömmar.
- Barn som ofta drömmer mardrömmar kan vara oroliga innan de går och lägger sig. Då kan det vara bra att ha tydliga rutiner och kanske erbjuda en nattlampa eller nalle som trygghet.
- Barn behöver sällan vård för sina mardrömmar men om du är orolig och märker att barnet mår mycket dåligt över sina mardrömmar kan du alltid kontakta din barnavårdscentral, elevhälsan, din vårdcentral eller barn- och ungdomspsykiatrin.
Nattskräck – så känner du igen det och så hjälper du ditt barn:
- Nattskräck kännetecknas ofta av skrik och intensiv rädsla.
- Attackerna kan vara mellan 1–20 minuter och barnet är ofta okontaktbart.
- Barnet kommer sällan ihåg händelsen dagen efter.
- Väck inte barnet, det sover egentligen oftast väldigt djupt, utan sitt lugnt bredvid och visa att du är där så att hen kan somna om.
- Risken att drabbas kan öka om barnet lider av sömnbrist och har mycket sömn att ta igen. En annan sak som kan öka risken är om man är kissnödig. Att vara noga med rutiner som sömn och toalettbesök kan därför minska risken om ditt barn ofta får nattskräck. En del barn har nattskräck för att de är stressade eller mår dåligt. Ibland hör nattskräcken ihop med snarkning.
- Nattskräck kan vara ärftligt.
- Om ditt barn ofta får nattskräck vid samma tid varje kväll kan du testa att väcka hen ungefär 15–30 minuter innan attacken brukar komma. Väck barnet försiktigt, det räcker med att hen öppnar ögonen lite. Barnet hinner då inte ner i den djupa sömn där nattskräcken brukar börja. Innan du testar detta så kan det, enligt 1177, vara bra att förbereda sig under en vecka och skriva ner exakt när det brukar komma och när det är lagom att väcka.
- En del föräldrar brukar lyfta upp sitt barn och sedan snabbt lägga ner hen igen, vilket kan ha en lugnande effekt.
- Attacker som liknar nattskräck kan också vara ett epileptiskt anfall, men det är mycket ovanligt.
- De flesta barn blir av med nattskräck när de fortfarande är små, och som senast när de närmar sig puberteten men nattskräck kan fortsätta upp i vuxen ålder även om det är ovanligt.
- Nattskräck är ofarligt men om ditt barn påverkas mycket och mår dåligt kan du vända dig till vården för stöd och hjälp.
Källa: 1177.se
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!