Svårt val när elpriset sjunker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-26

Nu sjunker elpriserna efter att ha varit skyhöga under hösten. Många lockas kanske att skaffa ett elavtal med rörligt pris. Men då krävs det att man har råd med pristoppar.

Elpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool har backat i oktober efter höga noteringar i september. Det genomsnittliga så kallade spotpriset för Sverige låg i september på 70,2 öre per kilowattimme.

– I oktober kommer det förmodligen landa runt 60 öre per kilowattimme, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker på branschorganisationen Svensk energi.

Med en annalkande lågkonjunktur kan det kanske framstå som ett smart drag att skaffa sig ett rörligt elpris för att tjäna lite pengar.

Säkerhet

Och enligt Magnus Thorstensson är det i det långa loppet i princip alltid billigare att välja rörligt elpris, förutsatt att man har råd att hantera de toppar som kommer.

– Men har man behov av säkerhet ska man kanske välja fast, säger han.

Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå, säger att han inte vill uttala sig om man bör välja fast eller rörligt pris.

I stället kommer han med ett annat råd.

– Det säkraste sättet att minska kostnaderna är att sänka elförbrukningen, säger han.

I första hand råder han också konsumenterna att skaffa ett avtal till att börja med. Cirka 40 procent av dem saknar ett sådant i dag.

Bränslepriser faller

– Har man inget avtal så sätter bolaget ett så kallat tillsvidarepris. Och det brukar bli dyrare än andra alternativ, säger han.

Att elpriserna sjunker beror enligt honom först och främst på att bränslepriserna faller. Sedan spelar även finansoron in. När den ekonomiska aktiviteten sjunker minskar efterfrågan på el och därmed blir priset billigare.

Magnus Thorstensson säger att det är svårt att sia om hur framtiden ser ut. Å ena sidan drar den avmattade ekonomin ner priset, å den andra nalkas vintern vilket kommer att göra att efterfrågan och därmed priset på el förmodligen ökar.

– Ingen kan egentligen veta, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln