Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Lita inte blint på statistiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27

Ungdomsarbetslösheten är inte så farlig

När vårens studenter gick ut gymnasiet i juni kunde vi på studentflaken se banderoller med texten: I dag medvetslös, i morgon arbetslös. Tyvärr basuneras det i dag ut att cirka 30 procent av Sveriges ungdomar är arbetslösa. Det är en uppgift som riskerar att sprida en känsla av hopplöshet bland ungdomar. För att våra ungdomar ska känna en framtidstro är det viktigt ge en riktig bild av verkligheten.

Vad är då fakta bakom statistiken? En viktig information är exempelvis att nästan hälften av dem som räknas som arbetslösa är heltidsstuderande. Om dessa studenter söker ett extrajobb så ingår de i gruppen arbetssökande heltidsstudenter och betecknas som arbetslösa. Om man tar bort dessa som ändå har en form av sysselsättning så blir ungdomsarbetslösheten i åldersgruppen 15–24 år 6,3 procent.

Jämför vi med andra EU-länder och tittar på hur länge våra ungdomar är arbets­lösa, så får vi också en mer positiv bild. Sverige har nämligen, internationellt sett, väldigt korta arbetslöshets­tider bland unga. 2007 var bara 3,6 procent av alla arbets­lösa ungdomar i Sverige arbetslösa i mer än ett år. Det kan jämföras med flertalet andra EU länder, där motsvarande siffra var 24,7 procent.

Nu kommer också en stor kull unga ut på arbetsmarknaden. Antalet 19–24-åringar kommer att stiga med 14 procent de kommande fem åren. Det gör att konkurrensen om jobben hårdnar. Därför har alliansregeringen gjort det billigare att anställa unga, bland annat genom halverade arbetsgivaravgifter. Unga berättigas också till så kallade nystartsjobb dubbelt så snabbt som övriga grupper. Därutöver finns en jobbgaranti för unga efter 90 dagars arbetslöshet.

Men kan vi göra mer? Javisst. Exempelvis kan åldersgränsen för starta-eget-bidrag sänkas från 25 år till 20 år. Arbetsmarknadens parter kan, precis som Metalls ordförande Stefan Löfven har föreslagit, förhandla fram särskilda ungdomsavtal som förhindrar att unga blir uppsagda. En annan idé vore att de företag som arbetat med att få en jämnare könsfördelning, fler med invandrarbakgrund och blandade åldersgrupper bland sina anställda, ska få göra undantag i turordningsreglerna om det bidrar till att behålla en mångfald på arbetsplatsen.

Désirée Pethrus Engström (KD)
Riksdagsledamot, Stockholm Stad, och ledamot i arbetsmarknadsutskottet