Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Era kostråd gynnar bara sockerindustrin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-03-18

Slutreplik från Lars-Erik Litsfeldt om Livsmedelsverkets syn på hälsa

Lars-Erik Litsfeldt skrev i sin debattartikel vad han skulle ändra om han var generaldirektör för Livsmedelsverket.

SLUTREPLIK. Livsmedelsverket (SLV) har besvarat min debattartikel om vad jag skulle ändra om jag var generaldirektör. Jag konstaterar att det är tydligt att man anser att verksamheten som den utövas nu är fullt tillfredsställande och att några förändringar inte behövs. Jag har dock några frågor:

SLV vill att vi byter in smör mot oljor. På SLV:s hemsida står ”Att ersätta en del av det mättade fettet i maten med fleromättat fett kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.” Observera ordet kan. Ska SLV gå ut med rekommendationer om man inte vet?

Varför rekommenderas vi att äta mer frukt? Vad finns i frukt som inte finns i grönsaker (förutom socker)?

Enligt repliken är det SLV:s egna experter som beslutar om kostråden. De egna experterna vet alltså bäst. Vilka rutiner har man för att expertgruppen med sina industriintressen inte influerar kostråden?

SLV tycker om att tala om vetenskap och ser med belåtenhet på att man tycker lika i andra länder. Att då säga att man ägnar sig åt vetenskap blir en logisk kullerbytta. Jag hoppas att det inte kommer som en nyhet men konsensus är inte vetenskap. Har aldrig varit och kan aldrig bli.

SLV tror inte att sockerindustrin är särskilt nöjd med SLV:s budskap att vi ska äta mindre socker. På SLV:s hemsida står att högst 10 procent av energin bör komma från tillsatt socker (ca 18 sockerbitar).

Vore jag inom sockerindustrin skulle jag applådera detta som ger frikort för så mycket näringslös energi in i kroppen. I Sverige kan det bli 500 ton tillsatt socker per dag.

Det är väl inte dåligt för en sockerfabrikör? Att anpassa kostråd till mattraditioner kan inte rimligen kallas att arbeta efter vetenskaplig grund. Så vad är skälet till att inte avråda från socker rakt av?

Lars-Erik Litsfeldt

jurist och författare till boken

”Ideologin och pengarna bakom kostråden”

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.