Malin Roux: Inför den svenska sexköpslagen i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-12-19

Sambandet mellan laglig prostitution och slavhandel är tydligt

Bild från Lukas Moodysons film Lilja 4-ever.

Trafficking är i dag större än någonsin och antalet sexslavar, som står för lejonparten av all människohandel, ökar dramatiskt varje år. Bara i Europa uppskattas antalet sexslavar till nära 700 000.

Sverige tog på 1990-talet stora steg framåt i och med införandet av sexköpslagen. Det var en effektiv åtgärd mot problemet på hemmaplan men i dag räcker det inte. Prostitution och människohandel sker över gränserna och Sverige måste ta ansvar och ge sig in i den internationella debatten för att ta itu med denna grova kriminalitet.

Under senhösten har många röster höjts i debatten kring nästa steg av den framgångsrika svenska sexköpslagen. Diskussionen rör huruvida Sverige ska kriminalisera svenskar som köper sex utomlands. Det är viktigt. Men den stora skillnaden Sverige kan göra är att influera andra europeiska länder att införa en liknande lag. Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär, är ansvarig för trafficking-frågor och borde stå upp för Sveriges framgångsrika modell. Hon, om någon, har en konkret möjlighet och ett ansvar att införa en sexköpslag på EU-nivå.

Det bästa vi kan göra för att sätta stopp för trafficking är att minska efterfrågan för sexköp på ett europeiskt plan. Genom att kriminalisera sexköpare blir det olagligt att köpa sex för såväl tyskar, holländare och fransmän, som för turistande svenskar. Det vore ett kraftfullt agerande för att bekämpa vår tids slavhandel.

För så länge det finns en efterfrågan på att köpa sexuella tjänster, kommer det finnas en marknad. Sambandet mellan laglig prostitution och slavhandel är tydligt – ju större efterfrågan på sexslavar, desto mer intensiv människohandel. Vi vet också att det inte stämmer att legal prostitution skulle ta bort problemen med utnyttjande av utsatta människor.

Nästan all prostitution sker under tvång, inte sällan på grund av en utsatt livssituation som ofta bottnar i svåra problem under barndomen. Ett vanligt scenario är att kvinnor, väldigt ofta minderåriga, från Östeuropa lockas till en bättre framtid i väst. Genom en ”agent” blir de erbjudna ”visum”, resa, boende och jobb som exempelvis servitriser eller modeller. Väl på plats får de veta att de står i skuld, blir fråntagna sina pass, inlåsta och att det enda sättet att betala tillbaka är att sälja sina kroppar. Att hot, tvång och våld är normalt under de här omständigheterna säger sig självt.

Vi är därför starkt kritiska till den ”frivilliga” prostitution som finns på flera håll i Europa och är oroade över att utvecklingen går mot en normaliserad sexhandel. Det finns inget normalt över den slavhandel som pågår i Europa i dag.

Enligt polis och myndigheter är Sveriges sexköpslag ett skarpt verktyg i kampen mot trafficking. Lagen tydliggör att det är sexköparen som utför ett brott, inte sexsäljaren, som nästan uteslutande är en utsatt person som tvingats till prostitution. Sexköpslagen har visat sig vara mycket effektiv för att minska efterfrågan på sexuella tjänster, och därmed också handeln med sexslavar.

RealStars uppmuntrar svenska politiker att inte stå handlingsförlamade och se på hur människohandeln ökar dramatiskt i vår närhet. Genom Cecilia Malmström i Bryssel har vi en unik möjlighet att göra det mesta av det momentum vi nu ser, där Frankrike, Storbritannien och flera andra länder överväger att införa motsvarande sexköpslagar. Vi vågade ta ett första steg mot att utrota sexhandeln på nittiotalet – låt oss visa att vi nu är redo att gå längre!

Malin Roux

Grundare RealStars