Masspensionering – gör ingen trygg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-16

Husmark Pehrsson: Vi såg hur de sjukskrivna glömdes bort.

Cristina Husmark Pehrsson, Socialförsäkringsminister (M)

När alliansregeringen tillträdde efter valet 2006 hade en halv miljon människor förtidspension och över 200?000 personer var sjukskrivna. Det kan låta som siffror bland många andra, men de visar att svenskarna sjukskrevs och masspensionerades som om vi var ett av Europas sjukaste folk.

Enligt den utredning som tillsattes av den förra socialdemokratiska regeringen, och som leddes av tidigare sjukförsäkringsministern Anna Hedborg (S), hade sjukförsäkringen blivit en parkeringsplats för annat än den var avsedd för. Att vara sjukskriven var enligt Hedborg som att stiga ner i ett svart hål av väntan.

Det var således uppenbart för alla – oavsett partibok – att någonting med sjukförsäkringen hade gått fel. Socialdemokraterna hade under lång tid och bortom all ansvarskänsla förtidspensionerat 140 personer om dagen.

Problemen som hade lett Socialdemokraternas sjukförsäkring till detta ohållbara tillstånd var väl synliga.

Vi såg att de sjukskrivna glömdes bort när man gömde dem genom masspensionering. Vi såg att frånvaron av tidiga insatser och bristen på rehabilitering lämnade människor utan hjälp – ibland i åratal. Och vi såg att det saknades en aktiv rehabiliteringskedja som synliggjorde människors förmåga och mötte deras individuella behov.

Det är mot denna bakgrund som vi har skapat en ny sjukförsäkring. Vi har infört en rehabiliteringskedja som sätter varje människas individuella behov av stöd i centrum, vi har gett ökade resurser till vården för att korta väntetiderna och vi har satsat på förebyggande insatser inom företagshälsovården. Men framförallt så har vi gjort den största satsningen någonsin på rehabilitering.

Vi har också byggt en bro mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att genom en omförsäkring erbjuda arbetslivsinriktad rehabilitering. Oppositionen menar att det är ett misslyckande att en tredjedel av de omförsäkrade förväntas gå tillbaka till sjukförsäkringen. Det är för mig ett helt obegripligt resonemang.

Om siffrorna visar sig stämma så betyder det att en majoritet lyckas ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Det vore en oerhörd framgång för alla de människor som annars hade gått miste om all den mening, glädje och gemenskap som kommer av ett friskt liv i arbete.

En trygg sjukförsäkring ger stöd i tider av sjukdom för att man så småningom ska kunna finna en väg tillbaka till hälsa och arbete. Oppositionen borde därför fråga sig vilken slags trygghet en återgång till passiva sjukskrivningar och masspensionering verkligen innebär.

Cristina Husmark Pehrsson,

Socialförsäkringsminister (M)