Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Utbilda ukrainska piloter för Jas 39

Centerpartiet: Sverige måste också fördubbla stödet till Ukraina – till 30 miljarder kronor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-02-25

Då Ukraina uttryckligen bett Sverige om stöd med Jas 39 Gripen bör Sverige omedelbart erbjuda ukrainska stridspiloter maximala övningstimmar på Gripen så att de i nästa steg har möjlighet använda vårt stridsflyg, skriver Muharrem Demirok, Martin Ådahl, Kerstin Lundgren och Mikael Larsson.

DEBATT. I går var det årsdagen av Putins invasion av Ukraina. Nu måste Sverige, likt de mest pådrivande europeiska länderna, kraftigt öka det militära och ekonomiska stödet till Ukraina.

Sedan Putin inledde sin fullskaliga invasion har ett år gått av fruktansvärt lidande, med miljontals på flykt och tiotusentals dödade, skändade och skadade i vidriga krigsbrott. Men också ett år av nästan osannolikt hjältemod hos det ukrainska folket och dess armé.

Varje vapen, varje krona som Ukraina fått har kommit till nytta, och steg för steg har Europas länder och USA trappat upp det militära och ekonomiska stödet till Ukraina.

Men trots att Sverige gradvis skickat allt tyngre vapen och mer stöd till Ukraina, är det inte tillräckligt.

Just nu står Ukraina åter inför en avgörande kraftmätning, militärt och ekonomiskt. Det talas om nya ryska offensiver på flera fronter och samtidigt möjligheten för Ukraina att ta tillbaka ockuperat territorium.

Tunga vapen från väst måste komma fram fort.

Ukrainas ekonomi balanserar samtidigt på randen till statsbankrutt till följd av kriget. Statskassan är tom, med underskott om 50 miljarder kronor per månad med risk för extrem inflation om landet tvingas använda sedelpressarna.

Samtidigt som kriget ska vinnas behöver skolor, sjukhus och annan viktig infrastruktur hållas igång. EU enades före årsskiftet om ett lånepaket, där EU-länderna lånar upp motsvarande 180 miljarder som Ukraina får låna, men det räcker inte.

De europeiska länder som ligger längst fram ger mycket mer än Sverige. Till dags dato uppskattas att det samlade svenska stödet ligga på 14 miljarder kronor, ungefär en kvarts procent av vår BNP.

Estland har redan givit mer än en procent av landets BNP, främst i vapen. Norge meddelade nyligen ett femårigt paket på totalt 75 miljarder norska kronor (ungefär samma i svenska kronor), över en procent av landets BNP.

Sverige borde åtminstone kunna fördubbla vår hjälp till 30 miljarder kronor eller en halv procent av BNP.

Det vi inte kan ge i vapen, borde vi kunna ge i rent ekonomiskt stöd. Det finns bred enighet i riksdagen om stödet till Ukraina. Sverige har som ordförande i EU en roll som föredöme och samlande kraft.

Vår statsskuld är låg och resurser till Ukraina påverkar knappast inflationen i Sverige, medan de lindrar risken för hyperinflation i Ukraina. Det är nu det gäller.

Regeringen har till slut beslutat att skicka vapensystemet Archer och Stridsfordon 90 till Ukraina. Men leveransen bör tidigareläggas.

Om den ryska offensiven nu tycks stå för dörren kan inte nödvändiga vapenleveranser komma först flera månader senare. I nära dialog med Ukraina och övriga Natoländer, behöver en flerårig plan tas fram för hur det svenska militära stödet kan skalas upp över tid, inklusive eventuell utbildning av ukrainska soldater i Sverige, reparationsstöd och återanskaffning av materiel till vår egen försvarsmakt.

Då Ukraina uttryckligen bett Sverige om stöd med Jas 39 Gripen bör Sverige omedelbart erbjuda ukrainska stridspiloter maximala övningstimmar på Gripen så att de i nästa steg har möjlighet använda vårt stridsflyg.

Utöver fördubblingen av stödet måste Sverige bidra till att hjälpen till Ukraina samordnas mycket effektivare.

Som det ser ut nu bromsas delar av hjälpen av Ukrainas förmåga att hantera många olika givares önskemål och kapacitet att redovisa vart pengarna går, samtidigt som man leder krigsinsatsen.

Det behövs en samordningsfunktion i EU:s regi, lokaliserad i Bryssel och Kiev, för att ta emot hjälp snabbt och effektivt redovisa vart den landat. Ett förslag på detta har utarbetats av Kyjiv School of Economics och svenska SITE.

Parallellt med att Sverige och EU stärker och förbättrar stödet över tid måste vi också säkerställa att upprätthålla sanktionssystemet gentemot Ryssland så länge de bedriver sitt vedervärdiga krig i Ukraina, inklusive är kvar på det illegalt annekterade Krim.

Eventuella kryphål i sanktionerna mot Ryssland måste också täppas igen.

Den ukrainska folkvalda ledningen säger att den både vill vinna kriget och samtidigt göra upp med decennier av korruption, för att anträda vägen in i EU fullt ut.

Men för att Ukraina ska vinna krävs att väst höjer sitt stöd med ett mycket stort steg till. Sverige måste gå före.


Muharrem Demirok, partiledare (C)
Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson (C)
Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson (C)
Mikael Larsson, försvarspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Ukraina