Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sverige borde bjuda in till fler flygövningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-09-06

Debattören: De ger skattepengar, jobb – och ett bättre försvar

Just nu pågår den stora flygövningen Nordic Air Meet 2012 i Norrbotten. Totalt deltar 65 flygplan från Finland, Schweiz, USA, Storbritannien, Danmark och Sverige. Det är ingen slump att den sker på svensk mark. I Norrbotten finns övningsområden som erbjuder större utrymmen än vad som är möjligt i många andra länder.

En internationell verksamhet av det här slaget innebär flera fördelar för Sverige. Skatteintäkter och jobbtillfällen kommer till Norrbotten. Sveriges försvarsförmåga stärks när våra piloter kan arbeta under verklighetstrogna förhållanden. Genom att träna mot utländska styrkor med delvis annan utrustning än vår, blir övningarna dessutom mer kvalificerade.

Sedan ett antal år tillbaka befinner sig Sveriges försvar i en omställning. Från att ha lagt tyngdpunkten på neutraliteten bygger Sverige idag säkerhet tillsammans med andra länder. Vi såg det nyligen i Libyen där svenskt stridsflyg med mycket kort varsel kunde genomföra kvalificerade insatser för att upprätthålla flygförbudszonen över landet. Tillsammans med 17 andra länder lämnade vi ett viktigt bidrag till att avväpna en diktator som förtryckt sitt folk i decennier.

Sveriges medverkan var möjlig genom att vårt stridsflyg i dag är fullt kompatibelt med Nato:s och kan arbeta tillsammans med enheter från andra länder. Samtidigt kräver skarpa insatser – oavsett om de sker i vårt närområde eller i andra delar av världen – förberedelser och träning. Inte minst för stridspiloter. Under Nordic Air Meet beräknas som mest 54 stridsflygplan vara i luften samtidigt. Sverige hade inte på egen hand kunnat öva med sådana förutsättningar.

Även den ekonomiska situationen talar för att vi bör välkomna mer övningsverksamhet till Sverige. Efter finans- och skuldkriser genomför många länder i vår närhet stora reduktioner på sina försvarsanslag. Mindre resurser tvingar fram nya sätt att arbeta på för att dela kostnader med andra. Gemensam övningsverksamhet innebär att mer kan åstadkommas för mindre pengar.

En övning av det här slaget drar mycket intresse till sig. Inte minst från medier, både i Sverige och utomlands. Tyvärr även från aktörer vars syfte är att störa verksamheten. Häromdagen valde aktivister från nätverket Ofog att ta sig in på övningsområdet med syfte att sabotera verksamheten. Det hela slutade med att flera personer kunde gripas inne på området.

Det är inte första gången det sker, utan brukar inträffa med jämna mellanrum när olika övningar sker i Sverige. Förra året valde man att störa Försvarsmaktens medverkan i Stockholm Pride, med följden att flera deltagare tog illa vid sig.

Jag har stor respekt för Ofogs åsikter, även om jag inte delar dem. Däremot är det en märklig syn på politisk påverkan att förstöra för andra istället för att lyfta fram sina egna åsikter. I själva sakfrågan är det möjligt att Ofogs åsikter är acceptabla för det lilla fåtal som tycker det är en god idé att avveckla hela Sveriges militära försvar.

För oss andra är Nordic Air Meet istället en utveckling värd att bejaka. Övningar som denna stärker vår försvarsförmåga och gör att vi kan använda våra resurser mer effektivt. Frågan man kan ställa sig är snarare: finns det rent av fler försvarspolitiska områden där Sverige kan samarbeta med andra länder?

Johan Forssell

Ledamot av Riksdagens försvarsutskott (M)

Följ ämnen i artikeln