Otydlig ideologi föder populism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-01-02 | Publicerad 2013-12-31

Åsa Petersen: Risk för ett ökat vi och dom-tänkande

Åsa Petersen.

Att bli omvald. Det är naturligtvis alliansregeringens största utmaning valåret 2014.

Är det ens möjligt? Statsvetenskaplig forskning visar att väljarna blir alltmer ombytliga. De längtar efter förändring och åtta år vid makten är en lång tid. Tiden, inte bara den förda politiken, talar emot alliansregeringen. Det vet de borgerliga partistrategerna och planerar sannolikt för en mer aggressiv valrörelse än på länge.

Frågan är alltså inte bara hur Alliansen tänker sig att vinna valet. Utan även hur deras valstrategier kommer att påverka samhällsklimatet.

Moderaterna är Alliansens dominerande parti, men med ett förvirrande budskap. Å ena sidan är skattesänkningar det finaste Fredrik Reinfeldt vet. Å andra sidan vill han inte lova några fler jobbskatteavdrag, för att ta loven av Socialdemokraternas kritik. Socialdemokraterna sysslar med samma sorts triangulering. De argumenterar för brinnande livet mot skattesänkningar, men tänker inte avskaffa jobbskatteavdragen.

Samtidigt som Moderaterna och Socialdemokraterna tävlar i att vara mest lika varandra kämpar Alliansens småpartier för sin överlevnad. Kristdemokraterna och Centerpartiet har tur om de tar sig in i riksdagen. Folkpartiet dras med usla resultat i skolan som Jan Björklund, efter åtta år med alliansstyre, helt ologiskt försöker skylla på Socialdemokraterna.

Nej, det ser inte ljust ut det här. Vi ser ut att få en valrörelse där Moderaterna och Socialdemokraterna är lika intill förvirring, samtidigt som de borgerliga småpartierna både ska tala sig varma för Alliansen och profilera sig mot Moderaterna.

Risken är uppenbar för populism. Udden måste ju riktas någonstans, för att få fyr på valdebatten, och då kan måltavlan bli de andra. De som inte var här från början.

Alliansen kommer nog inte att närma sig Sverigedemokraterna som samarbetspartner – den vägen är fortfarande stängd i Sverige. Men vi och dom-retoriken, talet om att Sverige inte tål hur mycket invandring som helst, kan ändå användas för att vinna sverigedemokratiska väljare.

Om det sker är Sverige illa ute. Både vad gäller människovärdet och anständigheten. Min nyårsvädjan till Alliansen (och så klart även till Socialdemokraterna) är därför att sluta triangulera så förbaskat. Att i stället synliggöra skillnaderna mellan höger och vänster i politiken.

Så att väljarna har anledning att tro på politikens förändrande kraft och inte blir mottagliga för Sverigedemokraternas antietablissemang-retorik. Så att politik, inte populism, får känneteckna valrörelsen 2014.

Åsa Petersen