Det här sa de – egentligen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-24

Valårets första tv-debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin är avklarad.

Den var kort - och det gällde för de båda att få ut sina budskap så klart och tydligt som möjligt.

Men vad sa de egentligen? Och vilka var deras bevingade ord? Aftonbladet bad retorikexperten Elaine Bergqvist att syna statsministerkandidaterna i sömmarna och hitta de återkommande orden som de ska vinna valet med.

Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap:

Mona Sahlin: Till pensionärerna: ”Pensionärerna ska ha samma skatt som löntagarna. Pension är inte bidrag, men pensionsskatten som den är nu är orättvis.”

Till ungdomarna: Rösta på oss för klimatet, men se till att rösta överhuvudtaget - det är viktigast.

Fredrik Reinfeldt: Till pensionärerna: ”Pensionärerna ska rösta på oss för att vi har sänkt skatterna två gånger - och vi är beredda att göra det tre och fyra gånger.”

Till ungdomarna: Vi är bra på jobben. Vi ger bra kvalité på utbildningar och sänker tröskeln till arbetsmarknaden

Helhetsintryck:

Mona Sahlin: Sahlin ser ut och beter sig annorlunda. Hon har en mjukare framtoning i sin retorik och moderiktiga kläder. Hennes retorik är självsäker både i ordval och i kroppsspråk.

Fredrik Reinfeldt: Inledningsvis är han lugn och på gott humör, men det övergår i irritation mot Sahlin. Reinfeldt har en mer saklig argumentation. Han tar fram siffror och fakta som han formulerar till frågor till Sahlin.

Kroppsspråk:

Mona Sahlin: Sahlin har ändrat sitt kroppsspråk. Översittaren är borta, hon lyssnar på Reinfeldt med hopknäppta fingrar. Hon ser förvånansvärt snäll ut, något som kan vinna fler anhängare. Hon skulle till och med kunna kosta på sig ett leende ibland.

Fredrik Reinfeldt: Pekar med hela handen när han talar och ser irriterad ut på Sahlin. Det är ombytta roller i dag.

Bevingade ord:

Mona Sahlin: ”Vi har en olik syn på människor. Man blir inte frisk för att ens ekonomi slås sönder.”

Fredrik Reinfeldt: ”Högre skatt ger färre jobb.”

Retoriska giftpilar

Mona Sahlin: Inga i dag, vilket var bra då hennes giftpilar oftast brukar skapa sympatier för den hon siktar på.

Fredrik Reinfeldt: ”Jag tror inte du har resurser för att göra det bättre för allt och alla.”

”Jag tror inte ni har tänkt igenom er reform”

Återkommande ord/fraser

Mona Sahlin: ”Blir jag statsminister kommer jag...”, ”Jag kan garantera”, ”Jag har ett tydligt vallöfte”, ”från underskott till överskott”,”Hjälpa folk att komma tillbaka till arbetslivet”, ”hjälp”, ”Stupstock”.

Fredrik Reinfeldt: ”Jag tror”, ”Ordning och reda”, ”Gränser”, ”Det är inte riktigt sant det Mona Sahlin säger.”

Fallgropar

Mona Sahlin: Sahlins största fallgrop i vanliga fall är att framstå som en översittare, det var nästan borta i dag. Vill hon slipa bort översitteriet helt och sticka ut bland politikerna kan hon undvika de retoriska klapparna på huvudet formulerat i för och efternamn; ”Fredrik Reinfeldt”.

Fredrik Reinfeldt: Reinfeldts fallgrop är onekligen det som för honom har blivit ett retoriskt tricks nämligen ”jag tror”. Hans ordval ger känsla av osäkerhet. Säger man som Reinfeldt ”Det är inte riktigt helt sant det Mona Sahlin säger”, kan man tro att Reinfeldt ändå tycker att det inte heller är riktigt helt falskt det Sahlin säger. En ledare får retoriskt gärna tro på framtiden men veta vägarna dit.

Elaine Bergqvist