Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sveriges svek mot vanvårdade barnen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-05-31

SD: Skamligt att 54 procent av barnen som ansökt om ersättning får avslag

Den 30 juni upphör den tillfälliga myndigheten Ersättningsnämnden att existera. 5000 personer har ansökt om ersättning för vanvård - men bara 46 procent har beviljats. Det är ett svek mot de vanvårdade barnen, skriver Per Ramhorn, Carina Herrstedt och Christina Östberg från (SD). Stora bilden från Upprättelseceremonin 2011.

DEBATT. Många av de som vanvårdats som barn och ansökt om att få ersättning ifrån Ersättningsnämnden har blivit utan. Orimliga beviskrav har lett till att så många som 54 procent av de som vanvårdats och ansökt om ersättning fått avslag. Det är inget annat än en skam för Sverige.

Från 1920 och framåt var det minst en kvarts miljon barn som omhändertogs av samhället och placerades på fosterhem eller barnhem. Det var många av dessa barn som vanvårdades varpå staten startade en utredning och beslöt att betala ut ersättningar till de drabbade.

Nämnden prövar ersättning till personer som mellan 1920 och 1980 utsatts för allvarliga övergrepp eller försummelser i samband med att de som barn varit omhändertagna i samhällsvård. Möjligheten att ansöka om ersättning fanns fram till och med 31 december 2014. Cirka 5 000 personer har ansökt om ersättning.

Tiden börjar nu rinna ut för Ersättningsnämndens verksamhet, som är en tillfällig statlig myndighet som bildades den 1 januari 2013, eftersom verksamheten upphör den 30:e juni i år.

Vi Sverigedemokrater har under många år drivit frågan att de som vanvårdats som barn ska få den upprättelse de förtjänar. De drabbade har inför ersättningsnämnden fått berätta om sin livshistoria och den vanvård de utsatts för samt styrka densamma med en mängd olika dokumentation som exempelvis beslut om att de har placerats i fosterhem och så vidare.

Det är ett mörkt bokslut som Ersättningsnämnden så här i slutskedet av sin verksamhet visar upp - beviljandegraden för ansökningar om ersättning är endast 46 procent. Det är mycket lågt i ett internationellt perspektiv.

Vi har sedan flera år, bland annat i motioner i riksdagen, drivit att vi anser att Ersättningsnämnden använt sig av alltför snäva kriterier i sina bedömningar. Vi har därför framfört krav på att det behövs en oberoende kommitté för att gå igenom alla avgöranden som har meddelats av Ersättningsnämnden med extra fokus på de avgöranden som lett till avslag.

Göran Johansson, som ledde vanvårdsutredningen, är starkt kritisk till att det är så få personer som har beviljats ersättning. Han har framfört till SVT att lagen som skulle styra vilka som skulle ersättas blev för sträng. När till och med den person som ledde vanvårdsutredningen är skeptisk till de beviskrav som ställts kan man konstatera att det uppenbarligen ställts för höga krav på vad den enskilde ska bevisa för att det ska anses vara allvarlig vanvård.

Av den cirka miljard som avsattes för att ersätta de vanvårdade har bara hälften använts. Har regeringen medvetet velat spara pengar genom att ha så höga beviskrav på de som vanvårdats?

Beslutet att lägga ned Ersättningsnämnden står alla de övriga sju riksdagspartierna bakom. Det är de som nu gemensamt sviker de mest utsatta i samhället, de som har vanvårdats som barn, precis som de förra veckan svek de narkolepsidrabbade genom att införa ett tak för ersättningen.

De som har vanvårdats förtjänar mer. Att endast 46 procent har fått ersättning är en skamligt låg siffra. Det är därför viktigt att de avslag som beslutats om gås igenom av en oberoende kommitté och regeringen bör därför åter ta upp frågan på bordet.

Per Ramhorn

Carina Herrstedt

Christina Östberg

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln