Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Jämlikhet – inte jämställdhet

För ett par veckor sedan släpptes förslaget till moderaternas nya handlingsprogram. Den väg som vi nu slår in på i är dock inte odelat positiv.

Fokus för nya moderaterna är att prata om frågor som berör människor i deras vardag. Vi är ett liberalkonservativt parti med en tydlig tro på människors lika värde som utgångspunkt.

Med det utgångsläget är det lätt att förundras över stycken som ”Frihet genom jämställdhet” i handlingsprogrammet. Genom att acceptera vänsterns problemformulering att gruppen kvinnor är underordnade gruppen män landar stycket snett på en gång. Ett kollektiv bestående av halva jordens befolkning kan inte vara en homogen grupp, och kan därmed inte tilldelas exakt samma egenskaper. Alla kvinnor är inte underordnade alla män. I de fall sådana förhållanden faktiskt förekommer är det på individnivå, och sådana problem bör inte lösas med kollektiva lösningar.

Moderaterna måste utveckla sin egen politik på området. Vi kommer aldrig att vinna debatterna om vi enbart försöker paketera om vänsterns begrepp i ett nytt fodral.

Utifrån moderaternas grundläggande värderingar borde vi istället prata om jämlikhet, att alla människor är lika mycket värda, oavsett om man är kvinna, man, homosexuell, kort, lång, mörkhyad, muslim eller kristen.

Som det mycket riktigt påpekas i handlingsprogrammet kan många problem inte lagstiftas bort. Jakten på jämlikhet måste ytterst drivas av medborgarna, då det handlar om gemene mans attityd. Det är av yttersta vikt att framhålla att det privata inte är politiskt.

I senaste numret av Riksdag & Departement efterlyste Carl Cederschiöld (m), ansvarig för moderaternas eftervalsanalys, arga och engagerade moderatkvinnor att företräda partiet i jämställdhetsfrågan. Vi ställer oss härmed till förfogande. Vi kan vara både arga och engagerade, men vi tror på, och håller fast vid, våra grundläggande idéer. Vi tror på jämlikhet, inte jämställdhet.