Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Ge utsatta barn chans att berätta"

Göran Harnesk och Ragna Wallmark: Brist på vuxna som kan fånga upp signalerna

omdiskuterad tv-serie Bilder från UR:s ”Osynliga sår” som visas denna och nästa vecka.

Denna och nästa vecka sänder Sveriges utbildningsradio (UR) en unik teveserie, ”Osynliga sår”, som handlar om barn i särskild utsatthet.

De sex programmen berättar om de svåraste saker som kan hända ett barn: sexuella övergrepp inom familjen, fysisk misshandel utförd av förälder, missbrukande föräldrar, bevittnande av våld i familjen, att leva med en psykiskt sjuk förälder samt att leva som gömd flykting. Serien riktar sig direkt till barnen.

Programmen visar olika exempel ur verkligheten: bland annat en flicka vars pappa förgriper sig på henne under många år. Skammen, skulden och pappans hot gjorde att hon länge inte sa något. Men till slut berättade hon för bästa kompisen, vilket ledde till att pappan polisanmäldes och övergreppen slutade.

Programmen är starka och bygger på verkliga händelser som UR har fått ta del av. Syftet är att berätta för barn som är drabbade: Det är inte ditt fel. Du är inte ensam. Det finns hjälp att få.

UR visar och ansvarar för ­dessa program som kan hjälpa att sätta ord på svåra känslor och visa ­goda exempel på hur man kan söka hjälp.

Barnens rätt i samhället, Bris, finns till för att lyssna på barn och ungdomar genom Barnens hjälptelefon och Bris-mejlen.

Under förra året hade Bris nästan 3 200 kontakter som berörde fysisk eller psykisk misshandel och sexuella övergrepp.

Många berättelser till Bris vittnar dessvärre om samma sak: dessa barn får inte alltid den hjälp som de så väl behöver. De beskriver ett bristfälligt eller obefintligt stöd från omgivningen och samhället.
En funktion skulle kunna inrättas för de barn som far särskilt illa:

ett ombud som med ett starkt barnpers-

pektiv för barnets talan

Barnen känner ofta ett stort motstånd mot att söka hjälp eller vet inte vart de ska vända sig. De oroar sig för vad som ska hända med familjen om samhällsapparaten kopplas in med myndighetskontakter och utredningar. För barnet blir lojaliteten med familjen viktigare än den egna säkerheten.

Alltför många barn som lever i familjer som sviktar på olika sätt berättar för Bris om svårigheter att få sina röster hörda i kontakterna med exempelvis socialtjänsten.

Avidentifierat exempel från Barnens hjälptelefon: Pojken blir slagen hemma av sin pappa. Känner sig förödmjukad och ledsen. Även storasyster blir slagen. Föräldrarna är skilda, missbrukare. Pojken hoppas men tror inte att mamma kan göra något åt saken. Kontakt med socialtjänsten finns men pojken litar inte på dem, de lyssnar enligt honom inte.

Alla barn som far illa i hemmet är utelämnade till andra vuxna eller till myndigheter. Ofta kan skolans personal upptäcka barn och unga som blir utsatta för till exempel misshandel eller övergrepp. Men i dag finns en brist på vuxna som kan fånga upp signaler från särskilt utsatta barn. Bris har tidigare påtalat vikten av att utöka elevhälsan i skolan så att alla barn kan få tillgång till en skolkurator eller skolpsykolog.

Bris konstaterar att barn ofta hamnar i ett tomrum när de far illa i hemmet och när de samtidigt inte får adekvat hjälp av socialtjänsten eller andra myndigheter.

Bris anser att det borde finnas en tydligare länk mellan barnet och myndigheterna. En länk som kan fylla tomrummet mellan en sviktande familj och en socialtjänst eller ett rättsväsende som inte alltid klarar av att uppfylla kraven på samtalsmetod, barnperspektiv och barnkunskap.

Bris menar att en funktion skulle kunna inrättas för de barn som far särskilt illa: ett ombud som med ett starkt barnperspektiv för barnets talan. Bris erbjuder sig att bidra till att utveckla en sådan funktion. Kunskapen finns inom Bris, men en sådan satsning skulle kräva en statlig finansiering.

Både Bris stödverksamhet och UR:s programserie ”Osynliga sår” handlar om att se och att våga berätta om barnens berättelser. Exemplen i serien kan förhoppningsvis få fler barn att våga berätta. Men då gäller det för de vuxna i samhället att också våga – och kunna – ta emot dessa berättelser.

Fotnot: Studiodiskussioner, fakta, tips och råd samt hänvisningar till Bris stödverksamheter omger programmen som sänds vecka 16 och 17 i SVT klockan 17.30.

Dagens debattörer

Att tv-serien ”Osynliga sår” om utsatta barn visas varje dag före barnprogrammen har oroat många föräldrar. Men det är bra att barnen får se att det finns hjälp att få om man utsatts för övergrepp eller misshandel. Vi hoppas att tv-serien kan få fler barn att våga berätta – och fler vuxna att våga ta emot deras berättelser, skriver Bris generalsekreterare Göran Harnesk, och Ragna Wallmark från Utbildningsradion.