Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Förstår Vänsterpartiet sin egen skattepolitik?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-01-10 | Publicerad 2014-01-09

Henrik von Sydow (M): Den som tjänar 60 000 får lägre marginalskatt än den som tjänar 35 000

Henrik von Sydow (M).

I dag inleder Vänsterpartiet sin kongress. I det budgetförslag som Vänsterpartiet nyss lagt fram i riksdagen föreslår Jonas Sjöstedt att människor som tjänar 35 000 kronor i månaden ska ha en högre marginalskatt än riksdagsledamöter som tjänar 60 000. Så hårt vill Vänsterpartiet slå mot löntagare med sin skattepolitik. Stöder Vänsterpartiets ombud vid kongressen verkligen en inriktning där vanligt folk skattas hårdare än riksdagsledamöter?

Det är väl känt att Vänsterpartiet kraftigt vill höja inkomstskatterna för alla, göra det dyrare att anställa unga, avskaffa Rut-avdraget samt återinföra en hög fastighetsskatt.

Mindre känt är att Vänsterpartiet vill se lägre marginalskatter i de höga inkomstskikt som riksdagsledamöter ligger i jämfört med mer normala inkomster.

Vänsterpartiets budgetförslag med tuffa skattehöjningar för alla löntagare innebär att en person som tjänar kring 35 000 kronor i månaden får en marginalskatt på 61 procent medan en person som tjänar 70 000 kronor i månaden får en lägre (!) marginalskatt, på 57,4 procent. Också marginalskatten för den som tjänar 40 000 kronor blir högre än för den som tjänar 50 000 kronor. Det visar den rapport från Riksdagens utredningstjänst som Moderaterna i skatteutskottet beställt.

Det är oklart om Vänsterpartiet själva förstår konsekvenserna av sina egna skatteförslag. Varför vill Jonas Sjöstedt att riksdagsledamöter och höginkomsttagare ska ha lägre marginalskatt än andra löntagare? Anledningen till utfallet är Vänsterpartiets förslag till nertrappning av jobbskatteavdraget. Vänsterpartiet vill i sin budget trappa ner jobbskatteavdraget för folk som tjänar över 30 000 kronor i månaden för att ta bort det helt på inkomster över 50 000 kronor i månaden. Vänsterpartiets design på nedtrappningen gör att varje tjänad krona minskar jobbskatteavdraget i en ”nedtrappningsavgift” vilket driver upp marginalskatterna för just dessa löntagare.

Marginalskatten är skatten på den sista intjänade hundralappen. Om summan av skatter på den sist intjänade hundralappen är 61 kronor, så blir även marginalskatten 61 procent. Marginalskatten påverkar därmed mängder med beslut i människors vardag. Det påverkar beslut om arbete, fritid, studier, föräldraledighet och hur länge man väljer att arbeta. Vänsterpartiets förslag slår mycket hårt mot arbetslinjen.

Att ge människor som jobbar mer kvar av lönen förbättrar arbetsmarknadens funktionssätt och gör att drivkrafterna för att arbeta ökar. Mellan 2006 och 2012 har jobbskatteavdraget tydligt bidragit till hushållens ökade disponibla inkomster och gjort att jobben blir fler och att fler jobbar mer.

Mot detta står nu Vänsterpartiet som vill driva upp marginalskatterna, och allra mest för inkomster i normallägen. Vänsterpartiet är extrema i sin strävan att öka skattebördan för vanligt folk. Ombuden på Vänsterpartiets kongress borde fundera på att fråga Jonas Sjöstedt varför det är rättvist att riksdagsledamöter ska ha lägre marginalskatter än vanliga löntagare?

Henrik von Sydow (M)

riksdagsledamot, ordförande i skatteutskottet

Följ ämnen i artikeln