Digitalisera gärna – men glöm inte miljömålen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-02-11 | Publicerad 2016-02-10

Replik om regeringens satsning "Digitalt först"

Mattias Höjer och Åsa Moberg.

REPLIK. I måndagens Aftonbladet Debatt lanserar fyra ministrar en satsning på digital förnyelse under namnet ”Digitalt först”. De vill initialt lyfta fyra områden som de menar kan dra särskild nytta av digitaliseringen och det kan finnas en poäng i att på detta sätt fokusera på område för område, i stället för att försöka göra allt samtidigt.

Namnet på satsningen – ”Digitalt först” – är dock oroande. Det andas en återgång till tidigare it-politik där digitalisering i sig var syftet, med en tanke att resten sen löser sig. Arbetet med att tillvarata digitaliseringens möjligheter måste kombinera digitalisering med andra åtgärder – effektivare trafik tenderar till exempel att generera ny trafik om inget annat görs samtidigt.

Vi välkomnar den politisering av digitaliseringen som debattartikeln innebär. Digitalisering kan vara både av godo och av ondo. Det kommer att finnas olika syn på vad som är vad, och hur prioriteringar bör göras. I bästa fall kan ministrarnas utspel få övriga partier och andra aktörer att samla sig till att formulera mål de vill uppnå med digitaliseringen och hur de vill gå tillväga. Först när debatten finns synliggörs alternativen.

Vi beklagar att ministrarna i detta första skede inte valt att fokusera på digitaliseringens möjligheter att nå miljömålen. Vi uppmanar därför regeringen att komplettera ”Digitalt först” med att utforska hur digitaliseringen kan användas till att minska miljöpåverkan från trafik, från konsumtion och från bebyggelse.

Mattias Höjer

Professor, Föreståndare KTH Centre for Sustainable Communications

Åsa Moberg

Docent, IVL Svenska miljöinstitutet