Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Sexarbetande kvinnor – inte liktydigt med att de utnyttjas"

Killarna var myndiga och det är lagligt att köpa sex i Tyskland. Ska de behöva hängas ut i media? undrar Isabella Lund.

Fyra manliga gymnasieelever i Laholm har ”erkänt” att de besökt sexarbetare under en skolresa till Tyskland. Killarna är myndiga och det är helt lagligt att köpa sexuella tjänster i Tyskland.

Trots detta har denna lilla händelse blåsts upp som en skandal i media! Ska de verkligen hängas ut på en offentlig skampåle för det?

Pressen skriver att dessa killar utnyttjat kvinnor, elever på skolan tycker att det hela vittnar om en dålig kvinnosyn. Och visst, det är en förfärlig kvinnosyn när man med automatik tror att sexarbetande kvinnor i Tyskland utnyttjas och när man försöker skambelägga vuxna människors sexuella aktiviteter.

Bara för att inte så många väljer att arbeta med sex, så innebär det inte att alla sexarbetare är tvingade.

I Tyskland är den officiella hållningen att prostitution är försäljning av sexuella tjänster. Både den vuxne som frivilligt säljer sex och köparen accepteras. De som ofrivilligt säljer sex ska däremot samhället hjälpa och minderåriga ska skyddas. Prostitution under tvång ses med samma ögon som på organiserad brottslighet. År 2002 legaliserades prostitutionen i Tyskland. Tanken är att diskriminering av sexarbetare ska försvinna med en större social och laglig trygghet.

I Sverige ses all prostitution som en påtvingad handling, kvinnan som säljer sex är ett offer för strukturella mekanismer. Dessutom hoppas svenska myndigheter att sexhandeln ska upphöra om man gör den så skambelagd, olaglig och svårarbetad som möjligt.

Lagförslagen i båda länderna har drivits i feminismens namn.

I Tyskland är jämställdhetspolitiken i prostitutionsfrågor inriktad på lika villkor för allt arbete och att sexarbetare inte får diskrimineras. I Sverige är den inriktad på förhållandet mellan män och kvinnor enligt radikalfeministiska hypoteser. Att sexarbetarna skulle kunna behöva social och juridisk trygghet nämns inte ens i debatten i Sverige.

I Tyskland anses att det är upp till varje kvinna vad hon väljer att göra med sin egen kropp medan det i Sverige sedan länge har funnits en allmän “sanning” att sexarbetande kvinnor inte är kapabla att fatta kloka beslut över huvudtaget, och absolut inte när det gäller sin egen kropp.

Vilket land har en förfärlig kvinnosyn och vilket land har kommit längst när det gäller jämställdheten?