Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Iskallt regn av orättvisa förslag drabbar kvinnor

Många av regeringens åtgärder som gäller arbetsmarknad, utbildning och socialförsäkringar missgynnar kvinnor systematiskt:

Regeringen försämrar a-kassan för deltidsarbetande. Mer än 75 procent av alla deltidsarbetande är kvinnor.

Avgiften till Kommunals a-kassa höjs med 60 procent mer än avgiften till akademikernas a-kassa. Det slår hårt mot kvinnor i låga lönelägen.

Kvinnor dominerar bland de sjukskrivna, föräldralediga och studerande som får dyrare a-kassa utan att få sänkt skatt. Dessutom sänks sjukpenningen.

Anställningstryggheten försämras genom fler korta, tillfälliga och otrygga anställningar trots löften om motsatsen. Fler kvinnor än män drabbas.

Regeringen har infört nystartsjobb i privat anställning samtidigt som arbetsmarknadsutbildningen skurits ned kraftigt. Enbart 30 procent av nystartsjobben har gått till kvinnor.

Två tredjedelar av de vuxenstuderande är kvinnor. Nu skär regeringen ned vuxenutbildningen kraftigt och avskaffar rekryteringsbidraget.

Många kvinnor vidareutbildar sig på högskolan. Det ska försvåras genom att 25:4-regeln tas bort och att barriärerna i högskolans antagning höjs.

Från de starkt kvinnodominerade gymnasieprogrammen Barn- och fritid samt Omvårdnad går många vidare till högskolan. Här ska regeringen sänka kunskapsinnehållet vilket gör att eleverna därifrån inte kan läsa vidare på högskolan.

Regeringen vill införa avdrag för hushållsnära tjänster och vårdnadsbidrag. Vårdnadsbidraget kommer att motverka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Subventionen av de hushållsnära tjänsterna leder till fler lågt avlönade kvinnojobb.

Ilskan växer bland lågavlönade kvinnor i hela landet över detta iskalla regn av orättvisa förslag från regeringen.

Kommunal har många lågt avlönade kvinnor. I avtalsrörelsen begär vi att den lägsta lönen höjs till 16?200 kronor per månad. Det är viktigt för oss att hela LO solidariskt prioriterar kvinnolönerna genom en jämställdhetspott.

Den 8 mars pratar alla om jämställdhet. Men genom hela avtalsrörelsen är vårt budskap tydligt: Nu måste lönerna höjas mer i kvinnodominerade yrken än på resten av arbetsmarknaden.