Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ungdomar har sex kondomer kan rädda deras liv

Axel Carlberg, dominikanerbroder och etiker, skriver i Aftonbladet den 11 oktober om kondomer och hiv/aids.

Carlberg refererar uttalanden från höga företrädare för den katolska kyrkan att kondomanvändning ökar spridningen av hiv-viruset. Han tar sedan försiktigt avstånd från dessa uttalanden men fortsätter sedan att argumentera mot unga människors rätt till tillgång till kondom som skydd mot hiv-smitta även om hans argumentation inte är lika uppenbart grotesk som att kondomer leder till ökad hiv-spridning.

Jag kan förstå att det föreligger ett etiskt dilemma i synen på spridning av kondomer som skydd för hiv/aids om man som den katolska kyrkan anser att ”det sexuella umgänget har sin givna och exklusiva plats i äktenskapet”.

Det hade varit intressant att få ett klart besked om hur Carlberg som dominikanerbroder och etiker förhåller sig till detta etiska dilemma.

Han argumenterar i sin artikel för att det måste till andra åtgärder än gratis kondomutdelning för att stoppa hiv/aids-epidemin och anger kulturella faktorer i Afrika som månggifte, hustruarv och mäns dominans över kvinnor. Vad jag känner till finns det inte någon som har hävdat att kondomer löser alla problem så jag förstår inte vad han argumenterar mot.

Diskussionen om mäns förtryck av kvinnor som en drivande faktor för hiv/aids är mycket relevant. Det gäller för övrigt inte bara Afrika, och det finns även andra viktiga faktorer som bör tas med i analysen, som fattigdom, brist på utbildning, dåligt fungerande hälsosystem och så vidare. Alla som arbetar seriöst med hiv/aids-problematiken förstår att kampen mot epidemin måste föras på en rad fronter samtidigt.

Det avgörande i frågan om kondomer är om man anser att ungdomar har rätt att få tillgång till kondomer även om dom planerar att använda kondomerna för utomäktenskapligt sex. För mig är svaret enkelt.

Ungdomar har sex. Dom har sex i Sverige och dom har sex i Afrika oavsett vilken uppfattning i sexualmoraliska frågor som jag eller Axel Carlberg må ha.

Att ge ungdomar kunskap och verktyg för att skydda sig mot oönskade graviditeter och hiv är för mig en självklarhet oavsett vilken grunduppfattning man har om huruvida dessa ungdomar borde avstå från sexuell aktivitet eller inte. Kondomer kan rädda deras liv!

Till yttermera visso visar forskningen att kunskap kring sexualitet inte leder till att ungdomar har mer sex.

Om Axel Carlberg verkligen har den uppfattningen att kondomer inte bör göras lätt tillgängliga för ungdomar, i länder i Afrika där 20–30 procent av den vuxna befolkningen är hiv-positiva skulle det ha varit intressant att få inblick i det etiska resonemang som har lett honom till detta ställningstagande.

Anders Molin

Chef för Sidas hiv/aids-sekretariat