Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Hjälm kunde hjälpt henne

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-02-09

Landslagsryttaren Lotta Wallin: Inför hjälmtvång för ryttare upp till 18

Överlevde Ryttaren Camilla Magnusson, 29, valde att inte ta hjälmen en dag. Hon föll av från sin häst och fick en svår hjärnskada. I dag ligger Camilla på en intensivvårdsavdelning i Lund.

Ridning är tillsammans med fotboll Sveriges största ungdomsidrott och den i särklass största kvinnosporten. Totalt rider cirka 500 000 svenskar. Samtidigt är ridning den idrott som har flest allvarliga skador och flest dödsfall.

Ridolyckor drabbar mest unga flickor, men även många erfarna ryttare råkar illa ut. Årligen skadas cirka 13000 ryttare. Över tusen får skallskador. I snitt dör fyra personer. Av 22 dödsfall under åren 1987-95 berodde 18 på skall/hjärnskador. En studie i The Journal of Trauma visade att av 156 patienter som drabbats av skador på nervsystemet i samband med ridning hade enbart två använt hjälm.

En av oss, själv landslagsryttare och läkare, var nära att mista livet när hon blev sparkad i huvudet av en häst och fick en stor blödning i hjärnan. Det tog två år av rehabilitering innan hon var frisk. Tre vänner har dött. En nära vän, Camilla Magnusson 29 år, ligger i koma efter fall från hästryggen i USA. Camilla rider normalt alltid med hjälm, men inte den här dagen. Hennes häst, som var välutbildad och vanligen lugn, blev skrämd och gick omkull. Camilla hittades med en mycket svår hjärnskada och överlevde de första kritiska veckorna tack vare flera operationer och intensivvård på UCLA:s neurokirurgiska avdelning i Los Angeles.

Trots dessa insatser ligger hon fortfarande i koma och ingen vet om eller när hon kommer att vakna. Camilla har nu flyttats till en intensivvårdsavdelning i Lund. Eftersom försäkring saknades så fick resan betalas med privata medel.

Det bästa sättet att undvika en svår ridskada är att alltid bära hjälm när man sitter på en häst. Men detta motarbetas ibland till och med av Svenska Ridsportförbundet.

Förbundet rekommenderar hjälm i en liten sammanställning på sin hemsida. Men inom westernridningen tävlas det alltid utan hjälm. Inom dressyren är hjälm inte tillåtet från och med medelsvår dressyr klass A då man istället måste ha frack och hatt. Detta innebär att även juniorer tävlar utan hjälm med förbundens goda minne! På träning och uppvärmning ställs det krav på huvudbonad men det räcker med en keps. Varför kompromissar Ridsportförbundet med säkerheten?

Vi tycker att man bör införa obligatorisk hjälm för alla ryttare upp till 18 år, på samma sätt som det är lag på cykelhjälm upp till 15 år och på att alltid ha bilbälte. Ett lagstadgat hjälmkrav skulle grundlägga en vana hos unga att alltid bära hjälm vid all ridning, oavsett om det är på träning eller tävling. På sikt skulle det också bidra till ett förändrat beteende även i vuxen ålder.

Även kring försäkringsskyddet finns mycket okunskap. De flesta hästägare är noga med att försäkra hästen, men personskyddet glöms bort. Vår bedömning är att en majoritet av ryttarna, både på motions- och elitnivå, har ett otillräckligt försäkringsskydd. Barn som får ridskador som ger men för livet och som gör att man helt eller delvis inte kommer ut i arbetslivet kan drabbas särskilt hårt ekonomiskt eftersom de inte har de försäkringar som vuxna ofta har via sin arbetsgivare. Men även för vuxna slår en allvarlig olycka hårt mot privatekonomin.

Den som rider bör ha en barn- eller olycksfallsförsäkring. Bättre försäkringsinformation behövs. Här behöver både försäkringsbolagen och Ridsportförbundet ta ett större ansvar.

Ridning är en spännande sport och en utvecklande fritidsaktivitet och vi vill inte avråda någon från att rida. Men det är av största vikt att alla ryttare är medvetna om riskerna med sporten och lär sig att aldrig slarva med säkerheten. En bra ridhjälm kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Markus Norling (33 år Danderyd ansvarig för personförsäkringar If skadeförsäkring), Lotta Wallin (37 år Höör landslagsryttare läkare och veterinär)