Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Så ledsen att du inte fick se förändringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-06-15 | Publicerad 2016-06-14

Debattören: Våldtäkten tog Jyotis liv – protesterna som följde ändrade livet för hundratusentals

Jyoti, du har med ditt liv även påverkat mig. Du lyckades verkligen förändra. Jag är så ledsen över att du aldrig fick uppleva det, skriver Jonatan Alfven fyra och ett halvt år efter gruppvåldtäkten som tog hennes liv.

DEBATT. I dag är det fyra och ett halvt år sedan Jyoti Singh blev brutalt gruppvåldtagen på en buss i södra New Delhi. Jyoti Singh var en 23-årig student med storslagna drömmar.

Hon ville förändra och hjälpa de utsatta och svaga i samhället. Hon hoppades att efter sina studier starta ett sjukhus i sin hemby där man saknade sjukvård.

Jyoti hade vid sidan av sina drömmar även börjat träffa en kille, och på kvällen den 16 december 2012 bestämde de sig för att gå på bio, ett beslut som skulle skaka om en hel värld.

De såg filmen "Berättelsen om Pi". Strax efteråt mötte Jyoti och hennes vän några unga män som erbjöd sig att köra hem dem.

Männen som tidigare på kvällen varit på ett stort bordellområden och våldtagit några av de hundratusentals flickor som sitter fast som sexslavar i Indien kände sig inte tillfredsställda.

För när Jyoti och hennes vän gick på bussen och den började rulla iväg så släckte busschauffören lyset. Männen hoppade på Jyotis vän samtidigt som hon förtvivlat ropade på hjälp.

Men det här var en kväll där ingen i världen kunde höra hennes rop och efter misshandeln var det hennes tur.

Man släpade henne längst bak och medan bussen körde runt på New Delhis gator turades man om med att våldta henne. Man använde ett järnrör för att misshandla henne och man avslutade allt med att slita ut hennes tarmar och kasta ut henne naken på den kalla asfalten.

Jyoti tvingades till sju operationer, hon avled senare av sina skador.

Gärningsmännen greps. Några dömdes till döden. En av de ledande gärningsmännen yttrade sig så här före sin död:

”En flicka är mycket mer ansvarig för en våldtäkt än en pojke. En ordentlig flicka ska inte springa runt på stan klockan nio på kvällen. Hon borde inte kämpat emot under våldtäkten. Hon borde bara ha varit tyst och låta den ske.”

Liknande argument används ofta i rättegångar hemma i Sverige. Advokater ställer frågor om offret var lättklätt eller berusat innan våldtäkten ägde rum. Nej men allvarligt talat: en kvinna ska praktiskt taget kunna gå runt naken på gatan under nattetid utan att riskera att bli våldtagen.

I en annan svensk rättegång i Uppsala blev offret så psykiskt knäckt, att hon en tid senare avslutade sitt liv framför tåget. Orden berusad, lättklädd eller flirtig hör inte hemma i våra rättssalar.

Vi får aldrig acceptera eller kompromissa med våldtäktsmännens argument. I en våldtäkt kan offret aldrig vara skyldig!

De sista orden Jyoti Singh sa var; ”Förlåt mamma. Förlåt för det jag gjort.” Hon kände skuld för att ha blivit våldtagen.

Dagarna efter exploderade Indien av protester. Gatorna fylldes av frimodiga kvinnor som demonstrerade för sina rättigheter. En våg av feminism och jämställdhet sköljde fram, och än idag påverkar hennes liv hundratusentals kvinnor och barn världen över. 

Jyoti, du har med ditt liv även påverkat mig, och jag vill med denna text hedra dig och visa att jag aldrig kommer att glömma dig.

Du lyckades verkligen förändra. Jag är så ledsen över att du aldrig fick uppleva det.

Vila i frid. 

Jonatan Alfven, hjälporganisationen LoveNepal

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln