Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

(S) måste välja - upprustning eller nedrustning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-28

Svenska Freds: (S) talar med kluven tunga

”Vi kommer att driva en aktiv politik för fred, nedrustning och ett starkare FN”, skriver Sahlin, Ohly, Eriksson och Wetterstrand på SvD Brännpunkt 24/9. Samtidigt driver Socialdemokraterna en aktiv politik för att öka stödet till försvarsindustrin. Den 28 oktober inleddes Socialdemokraternas kongress. Menar Socialdemokraterna allvar med att ”prioritera fred och nedrustning” borde första steget vara ett starkt agerande mot svensk vapenproduktion och export.

Svenska Freds välkomnar att det rödgröna blocket vill återta Sveriges röst för nedrustning och håller med om att den borgerliga regeringen varit passiv. Den rödgröna visionen om en fredligare värld med minskade militära utgifter är hedervärd. Skrapar man lite på den retoriska ytan hittar man dock en en politik som driver utvecklingen åt rakt motsatt håll.

Det rödgröna samarbetet är inte trovärdigt så länge Socialdemokraterna fortsätter att bedriva ett dubbelspel i nedrustningspolitiken genom stöd till vapenindustrin och fortsatt svensk vapenexport. Socialdemokraternas försvars-, närings- och utrikespolitiska talespersoner driver idag helt andra linjer än den som framställs i det rödgröna nedrustningsutspelet. Jobbpolitik och finanskris används för att motivera satsningar på försvarsindustrin i vad som kommit att bli en socialdemokratisk helig ko.

”Sverige behöver såväl behålla som skapa nya jobb för att så snabbt som möjligt ta sig ur den ekonomiska krisen. Det är därför oroväckande att regeringen negligerat försvarsindustrin under så lång tid”, skriver Socialdemokraterna i sin försvarspolitiska motion. Svenska Freds välkomnar att Socialdemokraterna vill skära ned mer än regeringen på försvaret. Men det är häpnadsväckande att de samtidigt vill lägga 1,2 miljarder mer än regeringen de kommande tre åren i direkt stöd till vapenindustrin, genom ökade anslag till forskning och nya vapeninköp.

Anders Karlsson är Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson och tillika ordförande i riksdagens försvarsutskott. Han har de senaste åren tagit en tätposition som en av Sveriges ledande beskyddare av svensk försvarsindustri. Sverige bör ”dra nytta av” försvarsindustrin och ”förbättra exportförutsättningarna” skriver Karlsson till exempel i en artikel i Hallandsposten i maj 2008.

Karlsson får kraftigt eldunderstöd av partiets näringspolitiske talesperson, Thomas Eneroth. ”Vi behöver en svensk försvarsindustri”, säger Eneroth till Sveriges Radio den 26 juni i år. Fred, nedrustning och ökad vapenexport tycks vara Urban Ahlins melodi. Så som utrikspolitisk talesperson deklarerar han att han vill ”stödja exporten av krigsmateriel”, appropå inrättandet av alliansens föreslagna myndighet för exportstöd av krigsmateriel (Sydsvenskan 23/9).

Dessa och andra uttalanden visar att Socialdemokraterna har hamnat ur kurs. I vad som verkar vara en ambition att agera i tydlig opposition gentemot regeringen fiskar partiet röster i en nationell försvarsindustriell ankdamm. Jämfört med Socialdemokraternas fälttåg för svensk vapenindustri framstår till och med den moderatledda regeringen som fredsduvor.

Under den förra socialdemokratiska regeringen exporterade Sverige krigsmateriel för knappt 33 miljarder kronor (2002-2006), mer än någonsin tidigare. Vapen för miljarder godkändes till Irakkriget och militära samarbeten ingicks med diktaturer som Saudiarabien. Är detta den nedrustningspolitik vi har att vänta oss om de rödgröna vinner valet 2010?

De rödgrönas ambition att driva en aktiv politik för fred, nedrustning och minskade militära utgifter är viktig. Men politiken faller platt om man går på den socialdemokratiska linjen och i praktiken istället förstärker försvarsindustrin och dess exportambitioner. Vi undrar därför vilken politik som gäller för de rödgröna - fred och nedrustning eller vapenexport och upprustning?

Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen