S måste lista ut Reinfeldts hemlighet

Jonas Morian.

Under december har det kommit två olika opinionsmätningar (från Sifo och Synovate) som visat på ett rekordlågt stöd för socialdemokraterna. I båda mätningarna låg (S) på drygt 26 procent. Detta är dock kanske inte så konstigt. Partiet gjorde ett katastrofalt dåligt val och har sedan dess framförallt märkts utåt när Mona Sahlin meddelat sin avgång, när en lång rad socialdemokrater traditionsenligt deklarerar att de inte kandiderar till att ta över som ordförande, samt när det framkommit att (S)-profiler knutna till pr-byrån Prime bedrivit opinionsbildning på uppdrag av Svensk Näringsliv.

Om detta är vad väljarna ser av socialdemokratin just nu så är det knappast förvånande att sympatierna i stället hamnar hos det för närvarande statsbärande partiet Moderaterna. Att deras starka stöd går ut över allianskollegorna Kristdemokraterna och Centerpartiet – som båda rasat rejält jämfört med valresultatet (och enligt Skop hamnar under 4-procentsspärren) – är en klen tröst för (S).

Trots detta är dagens opinionsmätning synnerligen anmärkningsvärd. 72 procent av svenskarna uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Fredrik Reinfeldt. Det är den högsta siffran i Sifos historia.

Den lågmälde, ibland nästan osynlige moderatledaren tycks verkligen ha vunnit svenska folkets hjärtan. Att människor i kristider sluter leden och stöder en sittande regering är vanligt. Men det räcker inte som förklaring till dagens siffror. En annan “x-faktor” måste till. Det är något hos honom som uppenbarligen går hem i stugorna.

Oavsett vilken Reinfeldts hemlighet är så innebär den en utmaning för socialdemokratin och valberedningen som för närvarande jobbar med att vaska fram ett förslag till ny partiledare. Mona Sahlin drogs under hela förra valrörelsen med kvarnstenen att ligga långt under Fredrik Reinfeldts förtroendesiffror. I dag, då hon förvisso meddelat att hon avgår, hamnar hon i det närmaste på jumboplats: efter Göran Hägglund och över endast Lars Ohly och Jimmie Åkesson. Även MP:s båda språkrör som också är på väg att avgå åtnjuter större förtroende än Sahlin i mätningen.

Politik är en förtroendefråga. Och även om det finns mycket som tyder på att svenska väljare prioriterar parti och sakfrågor framför företrädare så måste nästa (S)-ledare ha lyskraft. Det betyder självklart inte att partiets valberedningsprocess ska vara någon slags Idol-tävling, men blundar man för betydelsen av detta så riskerar socialdemokraterna att gå mot ytterligare ett svidande valnederlag 2014.

Finns det då någon som skulle kunna ge Reinfeldt en match i fråga om att åtnjutna folkets förtroende? Att döma av de namn som nämns i spekulationerna så är det svårt att tro det. Ylva Johansson, Sven-Erik Österberg, Mikael Damberg och Veronica Palm i all ära, men några röstmagneter är de knappast. Faktum är att de enda två sossarna med ordentlig lyskraft – Margot Wallström och Thomas Bodström – av olika skäl stå helt utanför processen.

Värt att notera är att socialdemokratin verkar hålla fast vid traditionen att ha en mycket sluten valprocess där få eller inga kandidater presenteras eller självmant deklarerar att de vill leda partiet. Detta kan till exempel jämföras med miljöpartiet där åtminstone fem personer meddelat att de vill bli språkrör och ytterligare tre vill bli partisekreterare. Kanske vore det något att överväga för (S), för att då få en fingervisning om huruvida potentiella nya partiledare också verkar få stöd bland väljarkåren?