Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Bevara vår lanthandel!

Föreningen Fjärd100%: Använd en del av Icas miljardvinst till butiksstöd

DAGENS DEBATTÖRER SLÅSS FÖR SIN AFFÄR. Från vänster: Jan Fredriksson, 56, jordbrukare, Fjärdhundra, Anna Thörnblom, 50, redovisningskonsult, Fjärdhundra, Gunnar Edin, 57, fastighetsskötare, Johanneslund, Gunilla Lundell, 60, konstnär, Karleby, ordförande i Fjärd100%, Peter Johansson, 44, säljare, Fjärdhundra, Carl von Schéele, 49, journalist, Fjärdhundra.

Vi har kommit till en tid när dagligvaruhandeln koncentrerar sin försäljning till allt större enheter, som ges namn som Maxi och Forum. Storskaligt tänkande dominerar, varuutbudet är enormt och personalstorleken i förhållande till försäljningen är liten.

Inte ens i städerna tycks mindre butiker kunna stå emot denna utveckling och vara ett alternativ, utan kunderna ska obevekligen bussas till jättelika livsmedelslador.

Svårast att hålla emot denna utveckling har butiker och kunder på mindre orter. De är i händerna på de stora livsmedelskedjorna, som inte verkar ha något intresse för att så många orter som möjligt i landet ska ha en butik. Därför får små butiker på landsbygdens tätorter allt svårare att klara sig.

I Fjärdhundra, ett medelstort samhälle i Enköpings kommun, har Ica länge drivit vår lanthandel. Handlaren har i hela sitt liv varit i branschen och tog över en affär från sin far. Han har varit med om utvecklingen från gårdagens manuella beställningar av varor till dagens heldatoriserade butik.

Nu är det dags för honom att låta en ny handlare ta över. En mycket kunnig och driftig kvinna är beredd, men Ica-koncernen inte bara försvårar utan stoppar i praktiken övertagandet. Skälen är diffusa, men vi kan ana att butikens överskott inte är tillräckligt stort, att kvinnans långa butikserfarenhet inte skulle vara tillräcklig?

Det är bara svepskäl. Vad vi ser i Fjärdhundra är att Ica-koncernen gör sig av med en väl fungerande butik därför att dessa lanthandlar inte ger samma höga vinster som deras stormarknader.

Ica äger hälften av alla lanthandlar i Sverige. ICA har en så stor marknadsandel på små orter i Sverige att koncernen själv kan styra villkoren för livsmedelshandeln på landsbygden. Med en så pass dominerande ställning är det koncernens skyldighet att ta ansvar för både lanthandelns fortlevnad och utveckling i landet. När koncernen dessutom gör en vinst på flera miljarder kronor finns inte längre några godtagbara skäl för att inte aktivt stödja lanthandeln.

Vi invånare i Fjärdhundra har startat en namninsamling för att Ica ska ta sitt ansvar och låta vår butik få överleva. Vi är övertygade om att invånare på många andra små orter i landet har samma problem som Fjärdhundra. Vi uppmanar dem att ställa upp på vårt upprop och göra gemensam sak med oss.

Vi vill inte att Icas varumärke ska förknippas med rovdrift och stordrift, utan i stället stå för god service vare sig man bor i stad eller på landsbygden. Därför måste koncernen ge speciella villkor för driften av mindre orters butiker.

Landsbygden kan aldrig ge samma kundunderlag som befolkningstäta städer, men vi invånare på landsbygden måste ändå få tillgång till livsmedel på våra hemorter. Likaså måste den som driver en livsmedelsbutik på landsbygden och de anställda ha en dräglig inkomst av sitt arbete. Vi på landsbygden har också med våra inköp bidragit till koncernens miljardvinster.

Ica har många möjligheter att aktivt bidra till lanthandelns utveckling. Koncernen borde sätta av en del av sin miljardvinst för att stödja denna butiksform. Fonden skulle kunna användas så att koncernen kan gå i borgen för handlare som tar över lanthandel och på så viss underlätta generationsskiften. Den skulle också kunna användas till transportstöd eller för att stå för lanthandlarens marknadsföringskostnader.

Det finns säkert ännu fler och bättre idéer inom Ica, men om koncernen inte tar sitt ansvar för denna företagsform, om vår lanthandel och andra tvingas lägga ner på grund av Ica-koncernen, ja, då finns inget annat för oss än att begära lagstiftning. Vi uppmanar därför Ica:

Låt lanthandeln leva!

Ica-koncernen vill inte ha de små lanthandlarna kvar, eftersom de inte ger samma höga vinster som stormarknaderna. Det skriver föreningen Fjärd100% som kämpar för att få behålla sin butik när den nuvarande handlaren nu vill lämna över. De kräver att Ica underlättar för lanthandlare, exempelvis genom att gå i borgen och ge transportstöd.