SPF: Framtidens Sverige rör också oss pensionärer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-05-16

Äldrefrågor blir allt viktigare – så vill vi vara med och påverka

Sveriges Pensionärsförbund har företrätt svenska pensionärer sedan 1939. Och i ärlighetens namn har det hänt mer med våra pensionärer än med oss under denna tid. De äldre är fler och friskare, mer aktiva och framtidsinriktade, mindre intresserade av att fösas in i någon gemensam pensionärsfålla. En ny generation av äldre kräver en ny inriktning för ett pensionärs­förbund. Vi har tagit till oss detta. En grundläggande förändring är att det inte längre finns någon skarp gräns mellan pensionärer och yrkesaktiva. Många är både och. Många vill organisera sig för de äldres sak, även om de arbetar.

Frågan om pensionerna har inte minskat i betydelse men vi ser nu hur nya frågeställningar blir allt viktigare för de äldre. För den nya äldregenerationen är frågor som inflytande och medbestämmande centrala. Det handlar om att ha ett flexibelt förhållningssätt till pensions­åldern, behålla rätten att bestämma över hur man vill bo eller kunna ställa krav på ett värdigt bemötande i vården. Det handlar också om att våra medlemmar vill ha ett ökat inflytande i samhällsdebatten.

Sverige står inför ett antal utmaningar som är kopplade till demografiutvecklingen och det kommer att kräva omfattande förändringar i vårt sätt att organisera och finansiera vård och omsorg, men också vad gäller tidpunkten för att gå i pension.

De äldre utgör många gånger en del av lösningen. Därför måste vi som representerar de äldre i allt större utsträckning ta plats och vara med och utforma framtidens Sverige.

Vår organisation har inte riktigt hängt med i samhällets utveckling. Som medlemsorganisation har vi inte heller förändrats i den takt som våra medlemmar har förändrats. Därför tar vi initiativ till ett antal förändringar som är viktiga steg mot ett modernare förbund.

Vi fokuserar på tre områden: arbetsmarknad, privatekonomi och äldreomsorg.

En av de svåraste utmaningarna som Sverige står inför är att de äldre blir fler och de i aktivt arbete blir färre. Om inget görs kommer kostnaderna för väl­färden blir större och skatte­intäkterna mindre. Vi behöver en förändring både när det gäller rätten att arbeta längre men också när det gäller atti­tyder mot äldre på arbets­platserna.

För den enskilde medlemmen är frågor om hur man behåller eller får ett nytt jobb och lämpliga sparformer viktiga. Därför kommer vi att utveckla vår kompetens inom privatekonomi.

Behovet av vård och omsorg ökar och vi måste därför arbeta smartare, till gagn för användaren och för samhället.

I dag är enbart pensionärer välkomna till vårt förbund men allt fler vill inte vänta på den dag man är pensionär med att börja planera för hur livet som äldre ska se ut. Därför vill vi i större utsträckning göra vår organisation tillgänglig för seniorer som ännu inte är pensionärer.

Vi påbörjar en diskussion kring ett nytt namn. I takt med att vi öppnar upp vår organisation för seniorer är det naturligt att vi funderar kring vårt namn, Sveriges Pensionärsförbund. Därför har vi inlett en diskussion om ett nytt och lämpligare namn.

Regeringens framtidskommission presenterade för en kort tid sedan en analys om demografiutmaningen.

Alldeles nyligen presenterade pensionsålders­utredningen sitt förslag om höjd pensionsålder. Det står klart att förändringar är nödvändiga. Nu krävs det en bredare diskussion i hela samhället om hur Sverige ska formas. Vårt mål är att förbättra villkoren för de äldre.

Vi blir alla äldre och därför är vårt arbete relevant för alla, oavsett ålder, inte bara om man är pensionär. Tillsammans möter vi utmaningar och formar en trygg och högkvalitativ ålderdom.

Karl Erik Olsson

Stickan Carlsson