Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Gudrun, you go girl!

Ett steg i rätt riktning Gudrun Schyman talade nyligen på Investors bolagsstämma om vikten av fler kvinnor i toppen. Hon menade att bättre balans mellan könen ger bättre lönsamhet, vilket gick hem hos männen på podiet, Börje Ekholm, vd, Jacob Wallenberg, styrelseordförande och Hans Wibom, advokat och stämmans sekreterare.

Jag tillhör de liberala frihetskämpar som arbetar för ett mer jämställt samhälle. Vår ideologi bygger på att människor ska vara lika inför lagen och behandlas därefter. Jämställdhet mellan könen är en självklar rättighetsfråga för oss moderater. Men, det har tyvärr varit allt för få moderata företrädare som drivit jämställdhetsfrågorna.

En av dem som drivit frågorna om jämställdhet mellan könen länge är Gudrun Schyman. Nu senast har hon satt på sig findräkten och gett sig in i företagens värld. Där har hon med kraft satt press på företagens styrelser för en ökad representation av kvinnor i bolagsstyrelserna.

Jag gillar det! Särskilt eftersom det inte innebär krav på lagstiftad kvotering som hon tidigare arbetat för.

Poängen är ju att Schyman gör det som vi liberaler borde ha gjort för länge sedan. Hon ifrågasätter maktbalanser ur ett aktieägarperspektiv. Schymans aktivism som aktieägare är en klockren liberal jämställdhetskamp. Hon tar nu täten och det minsta vi kan göra är att stödja hennes arbete.

Det är tyvärr talande för hur vissa representanter från näringslivet ställer sig. En av veteranerna inom näringslivet, Mats Qviberg, menar att Schymans agerande främst har ett underhållningsvärde. Qvibergs attityd vittnar om att det är hög tid för förändring.

Utvecklingen mot ett ökat ägarinflytande är en förutsättning för svenska framgångsrika företag i framtiden. Vi kvinnor representerar majoriteten av svenskarna och således en betydande del av aktieägarna, kunderna och konsumenterna. Utan oss stannar företagen.

Studier från Uppsala universitet bekräftar att fler kvinnliga företrädare ökar lönsamheten för företagen. Därför har jag svårt att förstå varför det går så sakta att få fram kvinnliga styrelserepresentanter. Vad väntar de på? Det är fler kvinnor än män som examineras från högskolan, så bespara mig undanflykter om rätt kompetens.

Vi kvinnor sitter på aktier och fonder, det är makt. Våra innehav utgör en stor del av ägandet och vi kräver representation. Jag tackar Gudrun Schyman för det arbete hon nu genomför och ställer mig också till förfogande i aktieägaraktivismen.

Gudrun, you go girl!