Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Kristen och muslim – lika inför lagen"

Ewa Björling: Särlagstiftning skulle kraftigt motverka integration

SIDA VID SIDA Katarina kyrka och Stora moskén samsas gott på Södermalm i Stockholm. Och samma lagar ska gälla alla i Sverige, oavsett religion, anser riksdagsledamoten Ewa Björling (m).

Sverige är världens mest sekulariserade och individualistiska land. Vi kan dock konstatera att de flesta av oss lever efter vad vi i dag benämner kristna värderingar om än med ett från början filosofiskt ursprung.

Efter kristendom är islam den största religionen och många tusentals människor i det svenska samhället är praktiserande muslimer.

Det faktum att många muslimska kvinnor bär slöja provocerar delar av västvärlden, dock inte mig så länge det är av fritt val. Brist på såväl demokrati och yttrandefrihet som jämställdhet mellan könen lyfts ofta fram som karakteristika för muslimska samhällen och islam som religion. Därför är det är viktigt att poängtera att bilden som media ofta visar av muslimer inte är enhetlig. Det är vanligt att mediedebatten är slarvig och sensationslysten vilket leder till att extrema rörelser ofta lyfts fram att representera majoriteten vilket ger ett felaktigt intryck.

Min bild av hur många av dessa troende muslimer lever överensstämmer inte alltid med den bild media ofta väljer. Nyligen träffade jag en shiamuslimsk kvinna som är läkare. Hon berättade om hur många muslimska kvinnor i Sverige är välutbildade och delar jämställt ansvar för barn och hem med sina män som också är föräldralediga, samtidigt som de är praktiserande muslimer.

Att problemen med såväl bristande demokrati som jämställdhet dock är reella i många muslimska länder torde inte vara något kontroversiellt påstående. Flera forskare som har fördjupat sig i islam och kopplingen till politik konstaterar att medan vissa grupper betraktar islam som en konkret samhällsordning där religion och stat intimt hänger samman, finns det också stora grupper som anser att islam måste moderniseras och omtolkas för att passa dagens levnadsförhållanden.

Det kan alltså konstateras att den brist på demokrati och jämställdhet som uppvisas i muslimska samhällen inte alltid i första hand måste kopplas till islam. Däremot är det viktigt att påpeka hur odemokratiska regimer, stamtänkande och traditioner felaktigt kan rättfärdigas med hjälp av religiös retorik och auktoritära ledare. Detta förstärks av bristande läskunnighet, mansdominerade arabiska samhällen som sanktionerar kvinnodiskriminering, låg utbildningsnivå samt förbud mot fria medier och informationsspridning.

het måste inte alltid kopplas till islam.

Insatser för att stärka kvinnors möjlighet till utbildning utgör ett viktigt steg bort från kulturellt betingat kvinnoförtryck.

Att fler och fler kvinnor lär sig läsa, studerar vid universitet och ökar sin utbildningsnivå bör leda till att kvinnor ges ökade möjlighet att ifrågasätta förtryckande kulturella och stambaserade traditioner.

I dag finns det en hel generation välutbildade unga muslimer som vuxit upp och bor i västvärlden där demokrati och mänskliga fri- och rättigheter sedan länge tas för självklara. Många av dessa kombinerar livet som troende muslim med sitt vardagliga samhällsliv i ett pluralistiskt land.

Att i det läget föreslå särlagstiftning för muslimer i Sverige eller att svenska äktenskapslagar ska anpassas till muslimska länders religiösa lagar vore att diskriminera kvinnor och är både upprörande och helt oacceptabelt. Detta skulle enbart kraftigt motverka utveckling och integration.

I stället måste vi inse att moderna muslimer som lever efter svenska lagar för oss utgör den viktigaste länken till den muslimska världens demokratiutveckling och för att tillsammans kunna motarbeta extremism i olika former. Låt oss i stället se och höra fler röster från denna grupp.

Från Sveriges håll måste vi uthålligt arbeta aktivt med vår kritik av bristen på demokrati och jämställdhet som råder i den muslimska världen.

Vi måste samtidigt verka för ökad demokratiutveckling och respekt för mänskliga rättigheter där internationell handel och kulturellt utbyte är viktiga bygg-

stenar.

Dagens debattör

Ewa Björling ledamot (m) riksdagens utrikesutskott.

Läs också:

Moderna muslimer som lever efter svenska lagar bör synas och höras mer för att påskynda den muslimska världens demokratiutveckling och motarbeta extremism i olika former. Särskilda lagar för muslimer skulle vara diskriminerande och helt oacceptabelt, skriver Ewa Björling (m), ledamot i riksdagens utrikesutskott.