Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Biffen – en miljöförstörare som borde kosta mycket mer

För billigt att grilla?

Att äta kött kostar för mycket för miljön och för lite för plånboken. Dagens köttkonsumtion leder till klimatförändringar, skövling av regnskog och överutnyttjande av världens vatten. För att hejda den skenande köttkonsumtionen kräver vi att regeringen inför en miljöavgift på vegetabilier som används till djuruppfödning.

Enligt en ny FN-rapport är boskapssektorn en av världens största miljöbovar. Den står bakom hela 18 procent av de globala klimatpåverkande utsläppen.

I sydamerikanska länder skövlas regnskog för odling av djurfoder som sedan exporteras till EU:s köttproduktion. Boskapsuppfödningen tar 30 procent av jordens landyta i anspråk. Därmed utgör den ett av de större hoten mot vår alltmer utarmade biologiska mångfald.

Samtidigt som mer än en miljard människor i dag inte har tillgång till rent vatten, överutnyttjas denna livskälla av köttindustrin. För att producera ett kilo vegetabilier krävs 400–3 000 liter vatten. Ett kilo nötkött kräver 15 000 liter eller mer.

I västvärlden gör vi av med flera gånger mer vegetabilier än i de fattiga länderna. Den främsta orsaken är just att den största delen av våra vegetabilier används till foder för djuruppfödning.

Detta samtidigt som miljoner människor lider av hunger.

Vi ställer oss starkt kritiska till att fortsätta låta storskalig boskapsuppfödning ta livsnödvändiga resurser från människor och förstöra vår miljö. Det vore katastrofalt om kött- och mjölkproduktionen, vilket FN förutspår, fördubblas till år 2050.

Vi kräver därför att regeringen inför ett handlingsprogram för att minska köttkonsumtionen. En viktig åtgärd i den bör vara en miljöavgift på de vegetabilier som används till djuruppfödning. På så vis blir vegetabilier för direktkonsumtion billigare och kött dyrare. En annan möjlighet är en miljöbonus för vegetabilisk produktion.

Regeringen måste också driva på EU att minska sina jordbrukssubventioner, eftersom stora delar går till foderproduktion och djur- och slakttransporter.

Det blir nu allt mer uppenbart att det inte bara är transportsektorn och energianvändningen som behöver ställas om. Vi måste också börja äta på ett nytt sätt. Och för att det ska ske så måste biffen kosta mer – och de gröna alternativen mindre.