Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

För euron i tiden

Det är nu bara en vecka kvar tills vi i Sverige bestämmer om vi ska ansluta oss till den gemensamma valutan eller om vi ska stå utanför. Vi som skriver under denna artikel är övertygade om att ett ja skulle lägga grunden för en bättre framtid i vårt land.

Många kvinnor i dag är tveksamma till hur de ska rösta. Kvinnor är mer skeptiska till euron än män, och det gör oss oroade.

För oss som driver företag är frågan egentligen rätt enkel. Den handlar om konkreta förenklingar i vår vardag. Det blir lättare att jämföra priser, lättare att handla, vi slipper oroa oss över att kronan ska gå upp eller ner i värde. Det som andra upplever någon enstaka gång på semestern, upplever vi varje dag. Och allt detta påverkar våra möjligheter att utveckla våra verksamheter, att expandera och anställa, att erbjuda bättre villkor för våra medarbetare.

Självklart är euron lika gynnsam för den som driver företag, oavsett om det är en man eller en kvinna. Men det är ändå talande att kvinnor i Sverige – trots att vi sägs vara det mest jämställda landet i världen – är i klar minoritet bland svenska företagare.

Vi har valt att satsa våra yrkesliv på att driva företag. Det är spännande och utvecklande, och vi vet att det är många fler kvinnor som vill göra samma sak. Att även kvinnor ska kunna göra karriär som företagare är en viktig del av jämställdheten. Sverige behöver fler kvinnor som driver företag.

I debatten har euron av vissa framställts som en kvinnofälla som skulle hota välfärden. Inget kunde vara mer fel. Vår välfärd är beroende av att det finns ett aktivt näringsliv med många företagare. Med fler och växande företag kan svenskar erbjudas bättre utbildning, hälsa och välfärd.

Med euron blir det lättare och tryggare att driva företag i Sverige. Inte minst gynnas små företag, som inte har råd att försäkra sig mot valutaförändringar. Det blir lättare för nya företag att starta och börja konkurrera, även i andra länder. Det är inte konstigt att en klar majoritet av företagarna säger att de är positiva till euron.

Vi ser redan hur investeringarna, handeln och sysselsättningen utvecklas bättre i euroländerna än här. För den som idag våndas över om man ska våga starta det företag man tänkt på eller inte så är detta goda nyheter. Och fler företag är goda nyheter för alla som oroar sig över att tryggheten ska bli sämre, om skattekronorna till staten börjar tryta.

Oavsett hur vi röstar i folkomröstningen kommer utvecklingen i Europa att fortsätta påverka oss, men genom att vara med så säkrar vi svenskt inflytande.

Sverige har bytt valuta många gånger förr. Nu har vi förberett oss på euron i åtta år. Vi är redo. Euron är en bättre valuta för vår tid.

Amelia Adamo

Grundare av Amelia

Filippa Knutsson

Grundare av Filippa K

Carin Lindahl

Grundare av Stay In Place

Monica Lindstedt

Grundare av Hemfrid