Popmusik förstör Svensktoppen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-25

Dansbands-
sverige rasar mot nya Svensktoppen

Ska Robyn och The Ark ta död på Vikingarna och Thorleifs?

Eller är det bara nya tider?

I morgon sänds Svensktoppen för tredje gången i ny kostym i radions P4 – nu är det tillåtet att sjunga på engelska.

I dag rasar Dansbandssverige mot den nya Svensktoppen:

– Låt oss rädda Svensktoppen medan tid är! uppmanar bland andra Bert Karlsson och Alf Robertsson på Aftonbladet Debatt idag.

När artister som Robyn och The Ark kommer in på Svensktoppen riskerar programmet att förlora sin identitet. Med de nya reglerna blir Svensktoppen bara en ny Trackslista, tror dagens debattskribenter.

En dödsstöt mot den unika svenska schlager- och dansbandskulturen!

På något annat sätt kan man inte beskriva den nya Svensktoppen.

Det var nu vid nyår som ett nytt Svensktoppen lanserades med den gamla programledaren Kent Finell utbytt mot Annika Jankell och nya regler för vilka låtar som får testas. Nu ska även engelska låtar, skrivna och framförda av svenska artister, få chansen att hamna på den gamla, tidigare helsvenska topplistan.

Resultatet av dessa reformer märktes omedelbart. Den gamla tydliga profilen försvann direkt. Den nya Svensktoppen kunde vara vilken opersonlig Trackslista som helst i P3 eller de kommersiella kanalerna. Det betyder att nya artister som Robyn och The Ark har fått ännu ett forum för sin musik, även om Björn Skifs och Arvingarna i denna första omgång hamnade på placeringar högre upp.

Det som i 40 år varit ett av Sveriges Radios mest inarbetade och profilerade varumärken försvann alltså i ett nafs. Det är inte bara ett svek mot den gamla publiken. Det är dessutom ett knivhugg i ryggen på en hel genre.

Dansbandsmusiken kommer att få svårt att överleva utan sitt skyltfönster i radion.

Reglerna säger ju att låtar som ofta spelas i radion ska testas för Svensktoppen, men dansbanden har, med få undantag, inte längre några program. En låt som förra århundradets mest populära dansbandsmelodi "De sista ljuva åren" skulle inte ha en chans på den nya listan. Den typen av schlagers spelas ju ingenstans idag. Till gamla Svensktoppen testades den som ny och gick rakt upp i toppen för att sedan ligga kvar där under lång tid.

Hur det i framtiden ska gå för dansbandsmusiken är ovisst. Denna musikform och dess publik borde naturligtvis ha rätt till en egen lista, men det struntar beslutsfattarna på Sveriges radio i. Sanningen är ju att dansbandsmusik alltid har setts som något som katten släpat in från gatan i modulerna på radiohuset. Programmet har varit offer för klåfingrighet förr, men så här illa har det aldrig varit, någonsin.

Dansband har också i myndigheternas ögon varit något suspekt och beskattats högre i moms än popmusiker vid sina uppträdanden. Ett dansband betalar 25 procent, medan Tracksmusikern betalar 6 procent.

Förstår inte beslutsfattarna att dansbandsmusiken är en unik folklig form av musikkultur som nästan bara finns i Sverige, förutom Norge och Finland? Det är en musikform som lever och frodas främst utanför Stockholms tullar och därför ignoreras av förståsigpåarna på radion och i de fina morgontidningarna. Att ta bort dansbandsmusikens eget forum är att ytterligare centrera allt till Stockholm, att vända övriga landet ryggen.

Det är som om man i USA ignorerade countrymusiken och lät bli att spela Dolly Parton. Dessvärre är beslutsfattarna på Gärdet i Stockholm i otakt med tiden. Dansbandsmusiken är ju inte en kvarleva från förr utan livaktig och folkkär. Sven-Ingvars och Christer Sjögren drar fulla ishallar runt om i landet under sina turnéer, Thore Skogman är kultförklarad ungdomsidol på rockklubbar och dansbandsdrottningar är högvilt på kändisjippon. Stockholms festfixare ställer sig gärna och solar sig i glansen från Charlotte Nilsson eller Jenny Öhlund.

Visserligen hamnade de svenska låtarna överst på den första nya Svensktoppslistan, men på sikt kommer allt att förändras och det hela blir bara ännu en Tracks-lista. De fem utmanarna till veckans lista är ju också idel popmusik. Nej, låt oss rädda svensktoppen medan tid är! Låt oss bombardera Sveriges radio med mejl och brev. Sist listan var hotad i början av 80-talet lyckades en kampanj i Aftonbladet stoppa nedläggningen. Det finns alltså hopp om vi alla gör vår röst hörd.

Bert Karlsson , skivbolagsdirektör

Sven-Erik Gissbol , sångare i Curt Hagers

Göran Liljeblad , sångare i Streaplers

Alf Robertsson , artist

Karin Hemmingsson , låtskrivare för bland annat Vikingarna och Thorleifs

Olle Jönsson , sångare i Lasse Stefanz

Frank Bergå , journalist som bevakar den svenska dansbandsscenen

Vad tycker du om nya Svensktoppen? Mejla till: Svensktoppen@aftonbladet.se

Svensktoppen